Regisztráció és bejelentkezés

Vágott bazalt és cellulóz erősítésű PLA vizsgálata

Manapság egyre nagyobb teret ölt a „zöld”, vagyis környezetbarát életszemlélet. Mivel a különböző gyártási folyamatok illetve azok végtermékei károsak lehetnek környezetünkre nézve, ebből kifolyólag a mérnökök már egyre inkább azon dolgoznak, hogyan állítsanak elő újrafelhasználható illetve biológiai úton lebontható termékeket.

Jelen dolgozatomban szeretnék erre a problémára megoldást találni. Egyik legnagyobb mértékben újrahasznosítható anyagok a polimerek. Kizárólag a természetben is megtalálható, megújuló erőforrás alapú és egyben lebontható anyagokból szeretnék egy olyan kompozitot előállítani, amelynek mechanikai tulajdonságai kedvezőek akár egy PET palack legyártásához. Egyik közkedvelt biopolimer a keményítőből előállított politejsav (PLA). Sajnos hőállóságát tekintve nem megfelelő. Hiszen ki szeretne egy olyan PET palackot, amibe reggel beleönti a meleg teát és az eldeformálódik? Ezért szálerősítéssel tervezem javítani a termikus és mechanikus tulajdonságait.

Munkámban a politejsavhoz cellulózt és bazaltszálat adtam külün-külön és együttesen is, különböző arányokban. Abból kifolyólag, hogy a cellulóznak jelentős a nedvességfelvétele, a feldolgozást egy szárítás előzte meg. Ezután próbatesteket fröccsöntöttem és azokat mechanikai vizsgálatoknak vetettem alá. Az eredmények alapján sikerült egy, megnövelt mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, felhasználásra alkalmas kompozitot előállítani.

szerző

  • Silye Anett
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Tábi Tamás
    Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom