Regisztráció és bejelentkezés

Termékminőség elemzését segítő mérési módszerek fejlesztése

Termékminőség elemzését segítő mérési módszerek fejlesztése

A fröccsöntés napjaink leggyakrabban alkalmazott műanyagipari technológiája. Népszerűségét és elterjedtségét annak köszönheti, hogy tetszőleges geometriájú termék előállítható vele, és bár szakaszos üzemű eljárásról van szó, rendkívül nagy termelékenység érhető el a gyártás során. A kiinduló alapanyag polimer granulátum amelyhez adagolhatnak mesterkeverékeket. Első lépésben a fröccsagregát plasztikálja a betöltött anyagot, majd homogénre keveri azt. Ezt követően fröccsönti be a fröccsegység a polimer ömledéket a zárt szerszámba. Az utónyomást és a hűtést követően a szerszámzáró egység nyitja a szerszámot, melyből a kész termék eltávolítható. A fröccsöntés jelentős előnye még a fent említettek mellett, hogy a termékről eltávolított sorja, illetve beömlő darálás után újra felhasználható alapanyagnak számít.

Gyártás során az alapanyaghoz előre meghatározott arányban keverhetjük a mesterkeveréket. Utóbbi feladata a termék mechanikai tulajdonságainak és égésgátoltságának javítása, valamint a termék színezése. A különböző mesterkeverékeket eltérő arányban kell az alapanyaghoz adagolni, és azok elkeveredésében is jelentős különbségek mutatkozhatnak.

Jelen kutatásban a mesterkeverék színező hatását, illetve az elkeveredés mértékét vizsgáljuk, ami fröccsöntésnél sok esetben problémát okozhat. A termék eladhatósága és esztétikai megjelenése szempontjából fontos ez a kutatási terület. A minőség-ellenőrzés és a fröccsöntési folyamat szabályozása komoly mérnöki feladat. A kutatás során többféle mesterkeveréket vizsgáltunk, több szín elkeveredését elemeztük. Az egyes mesterkeverékek által létrehozott szín homogenitását különböző technológiai paraméterek függvényében vizsgáltuk. A elemzéshez egy, a Polimertechnika Tanszéken készült képfeldolgozó programot használtunk, amelyet humán kiértékeléssel kalibráltunk.

Irodalom:

1. Dunai A., Macskási L.: Műanyagok fröccsöntése, Lexica Kft., Budapest, 2003.

2. Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2000.

szerzők

 • Szép Gergely
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Szendrei László
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Suplicz András
  docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom