Regisztráció és bejelentkezés

Anyag és technológia fejlesztés üzemanyagcellák bipoláris lemezéhez

Anyag és technológia fejlesztés üzemanyagcellák bipoláris lemezéhez

Kovács Ágnes MSc I. évf.

e-mail: kovacs.k.agnes@gmail.com

Konzulensek: Dr. Ronkay Ferenc György, Polimertechnika Tanszék

e-mail: ronkay@pt.bme.hu

Király Anett, Polimertechnika Tanszék

e-mail: kiraly@pt.bme.hu

A környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és az alternatív energiák kutatása a mai világban egyre fontosabb szerepet töltenek be. Az üzemanyagcella egy elterjedésben lévő energiaforrás, ami egy tisztább fenntarthatóbb világ felé mutat.

Több változata is létezik, és felhasználási területe széles, úgy mint: autóipar, hajó, ipari felhasználás, háztartási kisgép. Méretét tekintve is széles a skála: egyszerű hordozható akkumulátor töltőtől a nagyobb méretű áramforrásig.

Az üzemanyagcella fő egysége a bipoláris lemez, ennek a lemeznek a segítségével lehetőség van rá, hogy hidrogén és a levegő oxigénjének felhasználásával elektromos áramot állítsunk elő.

Anyagát tekintve az eddigi bipoláris lemezek, fémből készültek és mivel az erőforrás mellékterméke víz, ezért sajnos ezek az anyagok rövid időn belül korrodálnak. Az áttörést egy olyan anyag jelenti, ami fémes tulajdonságokkal rendelkezik, úgy mint: vezetőképesség, szilárdság, viszont vízszigetelő. A bipoláris lemez nagy mértékben felelős a költségekért, így a végfelhasználói árban itt lehet a legtöbbet megtakarítani.

Célkitűzésem egy olyan anyag kifejlesztése, amely kielégíti a bipoláris lemez követelményeit, sorozatgyártásra alkalmas, azonban az eddig gyártott lemezeknél hosszabb élettartammal rendelkezik, stabil és megfelelő működést biztosít az üzemanyagcellának.

Irodalom:

1. Antunes R. A., de Oliveira M. C. L., Ett G., Ett V.: Carbon materials in composite bipolar plates for polymer electrolyte membrane fuel cells: A review of the main challenges to improve electrical performance. Journal of Power Sources, 196, 2945-2961 (2011).

2. Stauffer D., Aharony A.: Introduction to percolation theory. Taylor and Francis, London (1994).

szerző

 • Kovács Ágnes
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Ronkay Ferenc György
  Laboratóriumvezető, Imsys Kft. (külső)
 • Király Anett
  doktorandusz, Polimertechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett