Regisztráció és bejelentkezés

Bazaltszál és kompozitjai emelt hőmérsékletű környezetben történő alkalmazhatóságának elemzése

Az erősítőanyagok piacát a különféle üveg-és szénszálak határozzák meg. Az ipar főként ezeknek az anyagoknak a felhasználására rendezkedett be, de számos más lehetőség van erősítőanyagok piacán. Az alapanyag választáskor a mechanikai tulajdonságok mellett a hőállóság, éghetőség, szigetelőképesség, környezetállóság és előállítási költség is jelentős szerephez jut. Dolgozatunkban a bazaltszálat és annak gyakorlati felhasználásának lehetőségeit vizsgáltuk, kiemelt figyelmet szentelve az emelt hőmérsékletű alkalmazásoknak [1].

A polimer kompozitok előnyös tulajdonságainak köszönhető térnyerése - többek között az emelt hőmérsékletű környezetben történő erősen korlátozott működésük miatt - gátolt. Számos lehetőség is kínálkozik a polimer kompozitok égésgátlására, amelyek mátrix-és erősítőanyag oldaláról is megvalósíthatóak. A kutatás keretében a bazaltszál és kompozitjai emelt hőmérsékletű környezetben történő alkalmazhatóságának elemzésével foglalkozunk.

A bazalt kiváló villamos szigetelő képességgel rendelkező, alacsony nedvességfelvételű, biológiailag semleges, nem irritatív vulkanikus kőzet. A bazaltszál több előnyös tulajdonsággal rendelkezik az üvegszállal szemben. Nagyobb a hő-és vegyszerállósága, szilárdsága, az alapanyag széles körben, kedvező áron elérhető. A bazaltszálak tulajdonságaik alapján az E és az S-2 típusú üvegszálak között helyezkednek el [2].

A bazaltszál széles körben alkalmazott erősítő anyag az építőiparban több területen is. Bazaltból készült kőzetgyapot kiemelkedő hő- és akusztikus- és rezgésszigetelő tulajdonságú [3]. A bazalt elektromos szigetelési tulajdonságai miatt a bazaltszálak alkalmasak a nyomtatott áramkör lapok erősítésére [4]. Számos területen alkalmazzák ezt az anyagot, mint például az elektromos kábelek és a föld alatti vezetékek szigetelésénél.

Az irodalomkutatás során külön figyelmet fordítottunk a bazalt égésgátló tulajdonságainak vizsgálatára és felhasználási lehetőségeire. Illetve ebből kiindulva mi is megvizsgáltuk az alapanyag különböző termikus viselkedését széles körben elterjedt szabványos módszerekkel.

Irodalom:

Czigány T.:Editorial corner – a personal view, Trends in fiber reinforcements – the future belongs to basalt fiber. eXPRESS Polymer Letters Vol.1. 2007,

Deák T.:Bazaltszál – az üvegszál vetélytársa, Quatroplast Műanyagipari Szemle, 3., (2008)

V.V. Vasilenko, I.N Sinitsyna et al.:Composite Building Materials with Basalt Wool,International Polymer Science and Technology, 36, 33-34, (2009)

S.H. Park, Y.M. Lee, K.H. Kim, S.M. Kang:Printed circuit board reinforcement structureand integrated circuit package using the same, US 8,059,384 B2, USA (2007)

szerzők

 • Griger Bálint György
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Nyári Szilvia
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Sántha Péter
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Tamás-Bényei Péter
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett