Regisztráció és bejelentkezés

Száltöredezés elemzése a fröccsöntő csiga hatásainak kimutatására

Száltöredezés elemzése a fröccsöntő csiga hatásainak kimutatására

(Investigation of fiber breakage to evaluate the effects of injection screw)

Pocsai Lilla BSc

lilla.pocsai@gmail.com

Konzulensek: Dr. Kovács József Gábor, egyetemi docens,

Polimertechnika Tanszék

Török Dániel, doktorjelölt, Polimertechnika Tanszék

A polimer alapanyagok felhasználása napjainkban a műszaki élet szerves részét képezik. Ezt jól szemlélteti a világ polimerfelhasználása, amely az elmúlt 30 évben évről évre gyarapodott. Fogyasztói oldalról nézve a dolgot, becslések szerint az átlagos fogyasztó naponta több mint ötven árucikket használ vagy érint meg, amely kapcsolódik a műanyagokhoz [1]. Ezek a termékek mintegy harmada fröccsöntéssel készül, ami a polimerfeldolgozási technológiák közül az egyik legtermelékenyebb eljárás [2].

Fröccsöntéssel a polimer alapanyagok széles skálája dolgozható fel, amelyeket mindig valamilyen adalékanyaggal társítanak. Ezek javíthatják a feldolgozott alapanyag mechanikai tulajdonságait, feldolgozhatóságát, környezettel szembeni ellenállását, vagy módosíthatják a termékek megjelenítését. A leggyakrabban használt adalékanyagok az erősítő szálak, amelyeket a polimer mátrixban eloszlatva, kompozit termékeket hozhatunk létre. Ezek a kompozitok több anyagból álló összetett rendszerek, amelyekben az erősítő szálakat a polimer mátrix fogja össze. A mátrix tipikusan kisebb szilárdságú, de nagy szívósságú és ütésállóságú anyag, ami adhéziós kapcsolatban van a befoglaló mátrixszal [3].

A céloknak megfelelő, jó minőségű termékek gyártása azonban nem egyszerű feladat. Fröccsöntés során az alapanyag feldolgozása közben ugyanis az erősítő szálak nagy terhelésnek vannak kitéve. A terhelés hatására az erősítő szálak aprózódhatnak, akár olyan mértékben is, hogy azok már nem viselkednek erősítő anyagként. Az aprózódás több okra is visszavezethető, okozhatják azt a nem megfelelő gyártási paraméterek, a rosszul megtervezett szerszám, vagy a rosszul megválasztott fröccsöntőgép is.

Célom megvizsgálni a fröccsöntőgép kialakításának a hatását a száltöredezésre és a mechanikai tulajdonságokra fröccsöntött, rövidszálas kompozitok esetében, kiemelten kezelve a fröccsöntő gép aggregátjában található csiga hatásait. Munkám során részletesen vizsgálom a visszaáramlásgátló csigacsúcsok hatását. A kísérletek elvégzéshez üvegszállal erősített polipropilénből szakító próbatestek gyártottam és vizsgáltam azok mechanikai tulajdonságait.

Irodalom:

[1] Lehoczki László: Trendek a polimerek világpiacán, Polimerek, 1/1, 14-17 (2015)

[2] Buzási Lajosné: Magyarország műanyagiapara 2016-ban (I.), Polimerek, 3/7, 200-205 (2017)

[3] Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest (2007)

szerző

 • Pocsai Lilla
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom