Regisztráció és bejelentkezés

Erősítőszövet szerkezetének hatása a fonalak közötti súrlódási viszonyokra

Manapság egyre szélesebb körben használnak polimer kompozit szerkezeteket, az egyszerű kábelcsatornáktól kezdve, a sporteszközökön át egészen a nagyon magas követelményeket támasztó autó- és repülőgépiparig. Az egyik leggyakrabban használt erősítő anyag az üvegszövet.

A szövetszerkezet, amelyet alapvetően a súrlódás tart össze, igénybevétel hatására deformálódik. A gyártandó termékek alakjától függően az erősítőszövetnek akár kétszer görbült felületeket is fel kell vennie. Ez jelentősen befolyásolja a kompozit teherbírását, illetve tulajdonságait. A kompozitipar termékeinek számos esetben kitüntetett irányokban kell adott terhelést elviselni, éppen ezért a szövet befektetésekor tudnunk kell, hogy az hogyan fog deformálódni. Az erősítőszövet deformálhatóságának mértéke nagyrészt a fonalak közötti súrlódási viszonyoktól függ, ezért nagyon fontos ezek vizsgálata és elemzése.

TDK munkám során különböző szerkezetű és területi sűrűségű üvegszöveteken végzek hengeres súrlódásméréseket, fonalkihúzási-, illetve nyíróvizsgálatokat. Dolgozatom célja a mérések kiértékelését követően az egyes vizsgálatok eredményeinek összevetése, illetve a vizsgálati módszerek közötti összefüggések feltárása.

szerző

 • Virág Ábris Dávid
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Halász Marianna
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Bakonyi Péter
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Vas László Mihály
  címzetes egyetemi tanár, Polimertechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett