Regisztráció és bejelentkezés

Ivóvíz hatásának vizsgálata politejsav alapú biokompozitokra

Ivóvíz hatásának vizsgálata politejsav alapú biokompozitokra

Boda Márton Emánuel BSc IX félév

e-mail: boda.marton@gmail.com

Konzulens(ek): Dr. Kmetty Ákos, Polimertechnika Tanszék

e-mail: kmetty@pt.bme.hu

Az elmúlt évtizedekben, a környezet iránt mutatott növekvő tudatos viselkedésnek köszönhetően, fokozott érdeklődés figyelhető meg a természetes anyagok használata iránt. Az egyre szigorúbb környezeti irányelvek a különböző iparágakat, köztük a hajóipart is, arra kényszerítik, hogy olyan új anyagokat alkalmazzanak, amelyek helyettesíteni tudják a hagyományos, kőolaj alapú mátrix, illetve szervetlen erősítőanyagot tartalmazó kompozitokat, mint amilyen az általuk leggyakrabban használt poliészter gyanta, és üvegszálat tartalmazó kompozit. Az említett anyagok használata több kérdést felvet: először is, a poliésztert nem megújuló erőforrásokból állítják elő, illetve az üvegszál gyártása rengeteg energiát igényel. A belőlük készített kompozitok gyártása során továbbá különböző illékony szerves vegyületek szabadulhatnak fel. Végezetül, az életciklusuk végét elérve, nincs olyan újrahasznosítási megoldás, amely egyrészt gazdaságos lenne, másrészt nem szennyezné a környezetet. A biokompozitok alkalmazása nem csak a fentiekben leírt problémákra jelentenének megoldást, de mechanikai tulajdonságaikban is megközelíthetik az említett kompozitokat [1-2].

TDK dolgozatomban a hangsúlyt, a biokompozitok vízfelvételi tulajdonságaira helyeztem. Kísérleteimhez len szövettel erősített, politejsav alapú biokompozitokat állítottam elő préseléssel, ún. film-stacking eljárással. Az elkészített próbatesteken ivóvizes kezelést alkalmaztam, amelynek során figyeltem a nedvességfelvétel mértékét és sebességét, illetve a mechanikai tulajdonságok változását. Dolgozatomban részletesen bemutatom az általam felhasznált alapanyagokat, gyártástechnológiai és vizsgálati módszereket, továbbá ismertetem a száraz és nedves biokompozit próbatestek mechanikai tulajdonságait.

Irodalom:

1. A. Espert, F. Vilaplana, S.Karlsson: Comparison of water absorption in natural cellulosic fibres from wood and one-year crops in polypropylene composites and its influence on their mechanical properties. Composites: Part A, 35, 37, 1267-1276 (2004).

2. A. L. Duigou, P. Davies, C. Baley: Interfacial bonding of Flax fibre/Poly(L-lactide) bio-composites. Composites Science and Technology, 70, 231-239 (2010).

szerző

  • Boda Márton Emánuel
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kmetty Ákos
    Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett