Regisztráció és bejelentkezés

Polimer bevonat hatása a szövet mechanikai viselési tulajdonságaira

Napjainkban egyre fontosabb feladat az intelligens textiltermékek tervezése. Jelen esetben funkcionális polimer réteggel bevont szövetekről, kompozitnak tekinthető szerkezetekről van szó. A bevonat hordozza az intelligenciát biztosító, mikroszkópikus méretű anyagokat, például az ún. fázisváltó kapszulákat, amelyeknek köszönhetően a bevont szövetek viselés közben képesek a hirtelen hőmérsékletingadozásokat kiegyenlíteni.

Dolgozatunk témája különböző szerkezetű (kötésminta) poliészter szövetek szerkezeti és mechanikai vizsgálata, különös tekintettel a polimer réteggel bevont, ill. nem bevont szövetek hajlékonyságának összehasonlítására.

Vizsgálatainkat a BME Polimertechnika ill. Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékein rendelkezésünkre álló mérőberendezések segítségével végeztük. A mechanikai tulajdonságok feltérképezése céljából sávszakító, ciklikus nyíró és húzóvizsgálatokat, valamint lehajlás, kihajlás és redőződés méréseket végeztünk.

A mérések kiértékelése során relatív szőhetőségi tényezőt számoltunk a szövetek szerkezeti összehasonlítására, összevetettük a 8-8 kent illetve nem kent szövet mechanikai tulajdonságait, valamint vizsgáltuk a viselési tulajdonságaikat, vagyis hogy a vékony, filmszerű bevonat mennyiben befolyásolja a ruha hordhatóságát.

TDK dolgozatunk célja tehát, hogy a szőhetőségi tényezővel jellemzett szövetszerkezet függvényében elemezzük a bevonat hatását a szövet mechanikai viselési tulajdonságaira.

Irodalom:

1. Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2007.

2. Sikari B.: Szálas anyagok anyagparamétereinek meghatározása szimuláció alapján optikai kihajlásmérő berendezéssel, BME diplomamunka, 2013

3. Al-Gaadi B., Halász M., Vas L. M., Tamás P.: Testing and modelling the bending behavior of flexible composite sheets, szakmai cikk, 2010

4. Kokas Palicska L. – Halász M. – Kiss Sz.: A szövetek esést befolyásoló tulajdonságainak vizsgálata; kutatási jelentés az OTKA T042775 számú kutatáshoz, Budapest, 2004

5. Al-Gaadi B.: Szőtt kompozit-erősítő szerkezetek 3D-s deformációs tulajdonságainak elemzése, PhD értekezés, 2012

szerzők

 • Kovács Alexandra Csilla
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Huszár Zsuzsanna Anett
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Halász Marianna
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Tamás Péter
  docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék