Regisztráció és bejelentkezés

Újrahasznosított polimer alapanyagú filamentek és additív gyártástechnológiával előállított termékeik vizsgálata

A polimertechnika az előző és a jelenlegi évszázadunkban hatalmas szerepet játszott a műszaki fejlődésben, kezdve a közlekedéstől a számítástechnikáig. Ez a fejlődés napjainkban is tart, köszönhetően az új anyagoknak és technológiáknak. Az additív gyártás jelen korunk egyik leginkább ígéretes technológiája. Termékeivel manapság már az egyszerű hobbi felhasználó által gyártott alkatrészektől az űrkutatásig találkozhatunk [1]. Az eljárással könnyedén megoldható a termékek prototipizálása, sőt egyre gyakrabban végtermékként is felhasználásra kerülnek.

Tapasztalatok alapján elmondható, hogy az additív gyártástechnológia során keletkező hibás- és melléktermékek használat nélkül a szemétben végzik. Az elmúlt évtizedekben egyre jobban előtérbe került a fenntarthatósági és gazdasági szempontból is kedvező újrahasznosítás témaköre, amely a mesterséges polimerek társadalmi megítélését is pozitívabb irányba mozdítja [2]. Az újrahasznosítás során talán legnagyobb korlátként a polimerek degradációja lép fel. Ennek hatására a polimerek különböző anyagszerkezeti változásokon mennek keresztül. Így változhatnak a mechanikai és termikus tulajdonságaik is. Ennek általában az a következménye, hogy az újrahasznosított anyagokat csak alacsonyabb szintű alkalmazási területeken használják.

Dolgozatom célja olyan alternatíva keresése, amely által csökkenteni lehetne a környezetben felhalmozódott, az alapvető használatra már alkalmatlanná vált polimer anyagokat. Vizsgálom az újrahasznosított filamentek és a belőlük additív technológiával előállított termékek mechanikai tulajdonságait. Továbbá elemzem az additív gyártástechnológia segítségével elérhető anizotropia hatásait a termékek mechanikai tulajdonságaira. Célom kijelölni az additív gyártástechnológiával gyártott polimer termékek értéktartó újrahasznosíthatóságának korlátjait.

Irodalom:

[1] Snyder M. P., Dunn J. J., Gonzalez E. G.: Effects of Microgravity on Extrusion based Additive Manufacturing. AIAA SPACE Conference and Exposition, San Diego, California (2013).

[2] Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai. Műegyetemi kiadó, Budapest (2000).

szerző

 • Csvila Péter
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Vermes Brúnó
  doktorandusz, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Czigány Tibor
  egyetemi tanár, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom