Regisztráció és bejelentkezés

Lokális hálófinomítási eljárás fejlesztése fröccsöntési szimulációs alkalmazásokhoz

A műanyag-feldolgozás korunk egyik legmeghatározóbb iparága. A polimer termékek képesek lépést tartani fogyasztói társadalmunk rohamosan növekvő igényeivel, amelyhez nagyban hozzájárul a fröccsöntés, az egyik legtermelékenyebb és legsokoldalúbb technológia polimer termékek gyártására. Fröccsöntés során gyakorlatilag tetszőleges termékek sorozatgyártására van lehetőség, kvázi hulladékmentesen. A tömegtermelés során fontos, hogy az eljárás költséghatékony és megbízható legyen, ezt pedig a fröccsöntés optimalizálásával érhetjük el. A termelékenység fokozása végett többfészkes szerszámokat alkalmaznak, amelyek elosztócsatorna-rendszere bonyolultabb az egyfészkes rendszerétől. Ez azonban részben megnehezíti a fröccsöntési paraméterek optimalizálási folyamatát [1].

A különböző végeselemes módszeren alapuló szimulációs szoftverek nagyban leegyszerűsítik az egyes technológiák optimalizálását. Segítségükkel még meg nem valósított gyártási tervek ellenőrizhetők és különféle hibák küszöbölhetők ki. Mivel ekkor a szimulációk által nyújtott eredményekre támaszkodunk, így fontos az így kapott információt kellő hozzáértéssel kezelni, hiszen azok nem mindig közelítik megfelelően a valóságot. Így van ez a többfészkes rendszerek fröccsöntésekor is, a szimulációs szoftverek sokkal csekélyebb mértékűnek ítélik meg az ilyenkor jellegzetes kitöltési egyenletlenséget, mint ami az a gyakorlatban tapasztalható, ez a fajta fröccsöntési hiba pedig selejtes termékeket eredményezhet [2, 3].

Dolgozatom során egy olyan hálófinomító algoritmust fejlesztek, amely segítségével a Moldflow többfészkes szerszámú fröccsöntési eredményei pontosabban közelítik a valóságot. Tavaly megkezdett kutatásom folytatásaképp az általam fejlesztett algoritmust kívánom univerzalizálni és pontosítani [4].

Irodalom:

[1] Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest (2000).

[2] Wolbert M.J.: Technical analysis of adjustable melt rotation and numerical analysis of polymer flow using CFD software. Lehigh University (2007).

[3] Nagy Á.: Development of injection molding simulation system and its material modeling. Diplomaterv. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Polimertechnika Tanszék (2016).

[4] Fris D. R.: Development of Mesh Refinement Algorithm for Injection Moulding Software. TDK dolgozat, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Polimertechnika Tanszék (2019).

szerző

 • Fris Dorottya Réka
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Szabó Ferenc
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Hénap Gábor
  adjunktus, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

II. helyezett