Regisztráció és bejelentkezés

Fröccsöntő gyártócella ciklusidejének csökkentése

Napjaink egyik legtermelékenyebb polimer gyártástechnológiája a fröccsöntés, amelynek segítségével nagy komplexitású, tetszőleges alakú 3D termékeket gyárthatunk nagy méretpontossággal. A fröccsöntés kiválóan automatizálható, robotizálható, valamint szinte hulladékmentes gyártást lehet vele elérni, ami a fenntartható fejlődés egyik alappillére [1]. A fröccsöntés kiemelkedő szerepet kap az autóiparban, ahol az egyre összetettebb elektronikai rendszerek gyártásához egyre több magas minőségű csatlakozóra van szükség. A növekvő piaci igények kielégítéséhez szükséges kapacitásnövelés általános esetben további gépvásárlást, új gyártószerszámok készítését vonja magával, amely jelentős anyagi és környezetterheléssel jár. Mivel a ciklusidő a gyártási folyamat termelékenységének a mérőszáma, ezért csökkentése kulcsfontosságú a költséghatékony és környezetbarát gyártókapacitás-növelésben.

Autóipari csatlakozók esetén alapvető elvárás a termékek méretpontossága a bepattanó kötések megbízhatósága érdekében. E szempont biztosításának céljából kollégáim egy olyan másodlagos záró mechanizmust fejlesztettek, amely a gépkocsikban fellépő rezgések ellenére megakadályozza a kötés véletlenszerű oldódását, ezzel is növelve az üzembiztosságot. A ciklusidő csökkentésekor figyelembe kell venni, hogy az egyes lépések szoros kölcsönhatásban működnek egymással. Legalább olyan fontos a termék eltávolítása, mint maga a plasztikált alapanyag szerszámba juttatása. Utóbbit tekintve napjainkban forrócsatornás rendszerek alkalmazásával segítik a folyamat hatékonyabbá tételét mind technikailag mind pedig gazdaságilag.

A forrócsatornás rendszerek alapvető jellemzője, hogy segítségükkel megvalósítható a csatornamaradék nélküli gyártás, ezzel csökkentve az adagsúlyt, a ciklusidőt, valamint a folyamat során képződött hulladékot [2].

Dolgozatomban megvizsgáltam, hogy a fröccsöntött másoldlagos záró mechanizmus gyártási folyamatainak részleges fejlesztésével kiváltható-e egy teljes értékű, új gyártócella beszerezése. Megvizsgáltam a a gyártási folyamat lépéseit, a használt berendezések alkalmasságát, különös tekintettel a fröccsöntőgépre, és a segédberendezésekre. A ciklusidő további csökkentése érdekében az alkalmazott fröccsöntő szerszámot továbbfejlesztettem és javaslatot tettem az egyes gyártóegységek átalakítására, kiváltására.

Irodalom:

[1] Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: Polimertechnika alapjai 2013

[2] Unger P.: Hot Runner Technology, Hanser Publishers 2006

szerző

 • Csala Tas Dezső
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Boros Róbert
  doktorandusz, Polimertechnika Tanszék
 • Eckl Csaba
  Fröccsüzem vezető, Tyco Electronics Hungary Kft (külső)

helyezés

I. helyezett