Regisztráció és bejelentkezés

Adalékanyagok hatása a fröccsöntési paraméterekre és a késztermék tulajdonságaira

Az elmúlt évtizedekben, Európában és Magyarországon is megfigyelhető a műanyagipar és azon belül a fröccsöntő ágazat dinamikus fejlődése. Hazánkban 2010 és 2016 között csaknem másfél szeresére nőtt a legyártott fröccsöntött termékek száma [1]. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy termékek széles skáláját tudjuk előállítani és ezeket gyorsan és precízen reprodukálni elenyésző gyártási hulladék mellett. Termékek összetettségén túl a kinézetére vonatkozó vevői igények is könnyen kielégíthetőek.

Fröccsöntéskor az alapanyaghoz gyakran keverünk különböző adalékanyagokat tulajdonság módosítás céljából. Színek számos fajtáját és árnyalatát tudjuk elérni mesterkeverékek használatával. Azonos termékek különböző színű változatainak előállítása azonban a gyártók számára kihívást jelenthet. Egy színezett fröccsöntött termék esetén megfigyelhető, hogy gyártási paraméterek jelentősen eltérnek a felhasznált mesterkeveréktől függően. Ennek egyik fő oka a mesterkeverékek összetételbeli különbsége lehet, hisz az ezekben fellelhető eltérő adalékanyagok a fröccsöntési folyamatra jelentős hatást gyakorolhatnak. Elsősorban a termék mérettartását és hűtési idejét, mint legmérvadóbb paramétereket, kell ilyenkor vizsgálnunk. Leírtak alapján érthető az igény a gyártóktól arra, hogy ennek a problémának a valós okait kiderítsük, és ezáltal javaslatot tehessünk a színezett termékek gyártásának egységesítésére [2-3].

Kutatásom célja, hogy jobban megismerjem a különböző mesterkeverékek összetételét és ezáltal magyarázatot tudjak adni arra, hogy mi okozza a végtermékre gyakorolt eltérő hatásukat. Méréseim során különböző színű, ezáltal különböző összetételű mesterkeverékekkel adagolt próbatesteket készítek. Ezeknek fogom vizsgálni a gyártás során változó technológiai paramétereit és a késztermék tulajdonságait, külön hangsúlyt fektetve a zsugorodásra.

Irodalom:

[1] Buzási L.: A fröccsöntés helyzete Magyarországon 2016-ban. Polimerek Magazin, 4 (2), 39-43 (2018)

[2] Albrecht M., Coloring of Plastics, Carl Hanser Verlag, Munich (2003)

[3] Rosato Dominick. V., Rosato Donald V, Rosato M. G., Injection Molding Handbook, Springer Science+Business Media, New York (2000)

szerző

 • Békefi Balázs
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom