Regisztráció és bejelentkezés

Ráfröccsöntési folyamat elemzése prototípus szerszám segítségével

A megrendelők által kívánt követelmények folyamatosan új kihívásokat nyújtanak a kivitelezők számára és ebből születnek egyre újabb és újabb eljárások, ezért a műanyag-feldolgozásban egyre inkább kezdenek elmosódni az éles határok különböző technológiák között. A legfontosabb feltétel egy új eljárás megalkotásánál továbbra is a tömegtermelés elérése minél gazdaságosabb keretek között, mindamellett értékteremtő termék gyártására is alkalmas legyen, amivel felvehető a versenypiac harca. Ezeket a célokat leginkább kielégítő feldolgozási technológia a fröccsöntés, éppen ezért alakultak ki olyan, különleges és hibrid technológiák, amik a fröccsöntést ötvözik valamilyen más eljárással, mint pl.: többkomponensű fröccsöntés vagy kompozit szerkezetekre fröccsöntés.

Ahhoz, hogy egy új technológiát ki tudjunk fejleszteni, szükségünk van egy szerszámra, amin a kísérleteket elvégezhetjük. A vizsgálatok során számtalanszor kiderül, hogy valamilyen kisebb-nagyobb változtatást kell végezni a szerszámon. A tesztelés fázisában célszerű gyors prototípus szerszámokat alkalmazni, mivel a sorozatgyártást elviselő fém szerszám legyártása időigényes és drága folyamat. Az évek előrehaladtával egyre újabb gyártástechnológiák fejlődtek ki, de igazán újat a hagyományos képlékeny alakító és lebontó alakadás helyett a rétegenként felépítő (additive) rendszerek hoztak.

Az általam vizsgált kísérleti fröccsszerszám egy PolyJet eljárással készült átlátszó gyors prototípus szerszám, ami lehetővé teszi, hogy nagysebességű kamerával figyeljük meg a befröccsöntés folyamatát. Dolgozatomban többek között arra a kérdésre keresem a választ, hogyan lehet ráfröccsöntés technológiájával két komponens között jó adhéziós kötést kialakítani.

Irodalom:

[1] Dunai A., Dr. Macskási L.: Műanyagok fröccsöntés. Lexica Kft., Budapest (2003).

szerző

 • Szabó Bence
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Romhány Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Kovács Norbert Krisztián
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett