Regisztráció és bejelentkezés

3D nyomtatott nyeregízület implantátum követelményrendszere és elkészítésének lehetőségei

A 3D nyomtatással gyártott orvostechnikai eszközök, implantátumok és protézisek segítségével mindenkit személyre szabottan lehet kezelni, gyógyítani, ugyanis az érintett személy anatómiai sajátossága alapján történik a szükséges eszköz gyártása. A betegről MRI vagy CT felvételt készítenek, ezután egy szoftver segítségével elkészítik a 3D modellt, majd megtervezik az implantátumot és végül egy megfelelő additív gyártástechnológiával legyártják. A hagyományos módszer esetében a mérési, célzási folyamat a beavatkozást követően történik [1], amely időigényesebb, kockázatosabb, valamint pontatlanabb lehet. A PSI (Patient Specific Instruments) technológia esetében azonban a műtét alatti mérés elmarad, ezáltal csökken a beültetés ideje. Továbbá a műtét kevesebb vérzéssel, műtét utáni duzzadással, illetve fájdalommal jár.

A dolgozatban egy kézsebészeti nyeregízület implantátum tervezésével és gyártásával foglalkozunk. Az implantátum beültetése akkor válik szükségessé, amikor már a konzervatív gyógymódok nem segítenek az arthrosisban szenvedő pácienseknek [2]. Az irodalomkutatás során részletesen bemutatom a jelenleg használt implantátumokat, a kezelések során felmerülő problémákat. Az implantátum kialakításával, rögzítésével szembeni követelményeket ortopéd orvosok tapasztalatai, javaslatai alapján határozom meg, továbbá human cadaver mintákon mechanikai szempontból jellemzem a leendő implantátummal szembeni követelményeket. A human cadever minták 3D szkennelése, majd a kiválasztott biokompatibilis anyagból való 3D nyomtatása után mechanikai vizsgálatokat végzek, és összehasonlítom a kapott eredményeket.

Irodalom:

[1] Van De Kimmenade R. J., Bullens P. H. , Raven E. E.: Short Term Results Of The Ascension® Nugrip™ Cmc Implant For Thumb Carpometacarpal Osteoarthritis. The Internet Journal of Orthopedic Surgery, (2014)

[2] Semere A., Vuillerme N., Corcella D., Forli A., Moutet F.: Results with the Roseland1 HAC trapeziometacarpal prosthesis after more than 10 years. Chirurgie de la main, (2014)

szerző

  • Wimmer Anna
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Zoltán
    adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett