Regisztráció és bejelentkezés

Bazalttal erősített politejsav kompozit kötéstechnológiai lehetőségei és vizsgálatuk

Bazalttal erősített politejsav kompozit kötéstechnológiai lehetőségei és vizsgálatuk

Fehér Máté MSc I. évf.

e-mail: feher.mate@citromail.hu

Konzulens: Dr. Kiss Zoltán, Polimertechnika Tanszék

e-mail: kiss@pt.bme.hu

„Földünk, a műanyag bolygó” 2009-ben vászonra került film címe is arról tesz bizonyságot, hogy manapság már az életünk szinte elképzelhetetlen műanyagok nélkül. Talán már észre sem vesszük, de gondoljunk csak bele: reggel a polimer burkolatú ébresztőóra vagy telefon csörgésére kelünk és este lefekvéskor a lámpát szintén műanyag kapcsolóval oltjuk le. Életünk részévé váltak, nem lehet megkerülni őket. Azonban a nagymértékű elterjedésük nagy felelősséggel is jár: fel tudjuk-e úgy használni a kedvező tulajdonságú polimereket, hogy közbe ne veszélyeztessük környezetünket? A válasz: igen, a megfelelő alapanyagok megválasztásával és a helyes gondolkodásmód kialakításával.

Napjainkban kiemelten fontos, hogy környezettudatos gondolkodásmód kialakításával Földünket védjük és a fenntartható fejlődés elve alapján éljük a mindennapjainkat. A biológiailag lebontható polimerek bár beleillenek ebbe a filozófiába, azonban vannak olyan felhasználási területek, ahol elengedhetetlenek a nagyobb teherbírású, szívósabb vagy szilárdabb polimerek, és ezeket az igényeket sok esetben a biopolimerek nem, vagy csak nagyon magas áron tudják kielégíteni. Ennek megoldása a biokompozitok gyártása, ahol a szívós mátrix egy biodegradábilis polimer, az erősítőanyag pedig ideális esetben valamilyen természetes szál, szövet, pamut, stb.

Az egyre komplexebb műanyag termékek gyártásának következtében napjainkra már iparágak épültek ki a sok kis alkatrész egy termékké való egyesítésére, így jelentőségüket nem lehet kétségbe vonni, lényeges ezen technológiák (illesztések, ragasztások, hegesztések) ismerete, fejlesztése is.

Dolgozatomban bazaltszállal erősített politejsav biopolimer kompozit bemutatásával és kötéstechnológiájával foglalkozom. A dolgozat első részében a megújuló energiaforrásokból előállított biológiailag lebomló polimerek, azon belül is részletesen a kukoricakeményítőből készült politejsav műanyag ismertetését tűztem ki célul. Ezt követően a bazaltszál tulajdonságainak és a fent említett „zöld” polimerrel alkotott kompozitjának ismertetése következik. A műanyagok kötéstípusai közül nagyító alá kerülnek a hegesztett kötések, továbbá a ragasztás is, mint manapság a polimereknél széles körben alkalmazott kötéstechnológia. Munkám második részében az erősítetlen, valamint 30 tömegszázalékban bazaltszállal erősített PLA (polylactic-acid, magyarul politejsav) hegesztésének, valamint ragasztásának eredményességére, hajlító- és szakítóvizsgálati eredményeinek közlésére, következtetések levonására kerül sor.

Irodalom:

1. Jordan Rotheiser: Joining of Plastics - Handbook for Designers and Engineers, Carl Hanser Verlag GmbH & Co, 2004.

2. R. Klein: Laser welding of plastic, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co KGaA, 2011.

3. T. Tábi, P. Tamás, J. G. Kovács: Chopped basalt fibres: A new perspective in reinforcing poly(lactic acid) to produce injection moulded engineering composites from renewable and natural resources, eXpress Polymer Letters Vol.7, No 2, 107-119, 2013.

szerző

  • Fehér Máté
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Kiss Zoltán
    adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett