Regisztráció és bejelentkezés

Ráfröccsöntéssel készült alkatrész szimulációs modelljének létrehozása

Ráfröccsöntéssel készült alkatrész szimulációs modelljének létrehozása

(Development of a simulation model for overmolded component)

Szuchács AnnaMSc

szuchacs95@gmail.com

Konzulensek: Dr. Kovács József Gábor, egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

Boros Róbert, doktorandusz, Polimertechnika Tanszék

Manapság az autógyártás területén fontos a súlycsökkentés, és még fontosabb szerepet kapott az újrahasznosíthatóság. A T-RTM technológia segítségével nagy méretű, hőre lágyuló mátrixú kompozit alkatrészek gyárthatók. Az így létrehozott termékek újrahasznosíthatók és fém alkatrészeket kiváltva jelentős súlycsökkentés érhető el. A T-RTM technológiával létrehozott alkatrészek egyszerű kialakításúak, ezért a nagy méretű termékek merevsége utólagos bordázással növelhető. A bordák ráfröccsöntés segítségével alakíthatók ki, ha a két anyag között megfelelő hegedés jön létre [1,2].

A fröccsöntési technológiák vizsgálati lehetősége a fröccsöntési szimuláció, amellyel fejlesztési folyamatok meggyorsíthatók, illetve olcsóbbá tehetők. Segítségével sok olyan hasznos információ kinyerhető, amelyet a gyakorlatban nem, vagy csak nagyon költségesen kaphatunk meg. Egy jól beállított szimulációval a továbbfejlesztés iránya is megállapítható. A fröccsöntési szimulációs programokkal lehetőség van ráfröccsöntés vizsgálatára is, bár csak korlátok között. A hegedés erősségének leírása szimuláció segítségével még nem megoldott, így azt előre jósolni ilyen módon nem lehet.

A TDK dolgozatom célja megállapítani azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a szimulációk eredményeit. Az így kapott információk alapján létrehozok egy olyan szimulációs modellt, amely a valósághoz legjobban hasonlít, így az érintkező felületen létrejövő állapotokat megfelelően leírja, és a kötés erősségégének vizsgálatához a későbbiekben jól használható.

Irodalom:

[1] R. Boros, P. K. Rajamani, és J. G. Kovács, „Thermoplastic Overmolding onto Injection-Molded and In Situ Polymerization-Based Polyamides”, Materials, köt. 11, sz. 11, okt. 2018.

[2] „Multicomponent Technologies | Request PDF”, ResearchGate. [Online]. Elérhető: https://www.researchgate.net/publication/289229299_Multicomponent_Technologies. [Elérés: 19-márc-2019].

szerző

 • Szuchács Anna
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Boros Róbert
  doktorandusz, Polimertechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett