Regisztráció és bejelentkezés

Protézis anyagok újszerű gyártástechnológiája

A polimer anyagok használatának nagy jelentősége van az orvostechnikában. Mind az alapanyagokat, mind a felhasználási területeket nézve rendkívül széles a skála. A különböző anyagok használata lehetővé teszi a különböző, egészségügyben használt területekhez kapcsolódó követelmények kielégítését. Ennek eredményeképp egyre nagyobb hangsúlyt kap alkalmazásuk a különböző implantátumok és protézisek esetén is. [1]

Az additív gyártástechnológiákat az 1987-es megjelenése óta, számtalan területen használják egyre növekvő tendenciával. [2] A 3D nyomtatás olyan előnyös tulajdonságai miatt, mint a személyre szabhatóság, bonyolult, egyedi alkatrészek gyárthatósága, vagy amiatt, hogy gyorsan juthatunk el magáig, a késztermékig, nagy jelentőséget kapott az egészségügyben is. A 3D nyomtatási technológiát rendkívül sok területen használják az orvostechnikán belül, amelyek közül dolgozatom során az implantátumokra és protézisekre összpontosítok.

A 3D nyomtathatóság feltétele, hogy a létrehozni kívánt geometria .stl fájlformátumban álljon rendelkezésre. Implantátumok esetén a szükséges formátum közvetlenül orvosi eszköztárból beszerezhető, CT, MRI segítségével. Ilyenkor a képalkotó rendszerből kinyert adatokat feldolgozva 3D CAD modellt állítunk elő egy célszoftver segítségével, amiből stl formátumot generálunk. [3] Így a támogató technológia felhasználásával feltáró műtét nélkül, közvetlenül és veszteségmentesen tudunk implantátumot létrehozni.

TDK dolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy előállítható-e a megnevezett technológiával megfelelő ízületi protézis. A munkám során több féle gyártástechnológiával készült UHMWPE alapanyagot vizsgálok, az eredmények kiértékelése után pedig ajánlásokat fogalmazok meg.

Irodalom:

[1] Czvikovszky T.-Nagy P.: Polimerek Az Orvostechnikában. Műegyetem Kiadó, Budapest (2003)

[2] Gebhardt A.: Understanding Additive Manufacturing, Hanser, München (2011)

[3] Naftulin JS, Kimchi EY, Cash SS: Streamlined, Inexpensive 3D Printing of the Brain and Skull. PLoS ONE, Boston (2015)

szerző

 • Keszei Kitti
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács Norbert Krisztián
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Szebényi Gábor
  Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Ureczki Ágnes
  PhD Hallgató, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett