Regisztráció és bejelentkezés

Koponyaűri áramlásmódosító sztentek vizsgálata

Koponyaűri áramlásmódosító sztentek vizsgálata

Napjainkban világszerte vezetik a halálozási statisztikákat a szív- és érrendszeri betegségek. A WHO adatai alapján 2016-ban körülbelül 17,9 millió ember halt meg szív- és érrendszeri megbetegedésben világszerte, mely 31%-át teszi ki az összes halálozásnak. Ezen halálozások 85%-áért szívroham vagy stroke volt a felelős. Magyarországon a halálesetek negyedét okozza ez a betegségcsoport.

A stroke-nak két fajtáját különböztetjük meg: ischaemiás és vérzéses stroke-ot. A verőerek tágult szakaszainak, az ún. aneurizmáknak egyik legnagyobb veszélye az elvékonyodott érfal megrepedése következtében kialakuló vérzés. Az aneurizma megrepedésekor bekövetkező vérzés szövődményeiben a betegek kb. 15%-a meghal, mielőtt a kórházba érne.

Ezen betegség kezelésére többek között olyan hálós szerkezetű biokompatibilis eszközöket használnak, amelyek áramlásmódosító hatást fejtenek ki a sérült érszakaszon, így csökkentve az érfalra jutó nyomást, amelyet a vér áramlása okoz, illetve megalvasztva a vért az aneurizmazsákban.

Dolgozatom szempontjából az aneurizma ruptura következtében kialakuló vérzések megelőzésénél használatos áramlásmódosító sztentek vizsgálata, validálása kapja a fő hangsúlyt. A mérés eredményeit egy végeselem módszeres szimuláció kidolgozásához használják fel. Vizsgálataim során NiTi és CoCr ötvözetből készült különböző méretű eszközöket vizsgálok. A vizsgálatok kiterjednek geometriai, funkcionális és mechanikai tulajdonságok mérésére.

szerző

 • Földes Levente Bence
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Kemény Alexandra
  adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett