Regisztráció és bejelentkezés

Kobalt alapú implantátumanyag felületi kezelése a kifáradási jellemzők javításának céljából

A vizsgálatok oka több darabból álló kobalt-króm-molibdén ötvözetből készült revíziós csípőimplantátum szárak tervezett élettartamon belül bekövetkező tönkremenetele. Az esetek kivizsgálása és egy általam elvégzett teljes károsodás analízis egyértelműen bizonyítja, hogy a törések oka az alapanyag kifáradása.

A kifáradási tulajdonságok javítására egy mechanikai felületkezelést, a gyémánt szerszámmal történő felületvasalást választottam. Az optimális technológiai paraméterek megtalálásához vasalási technológiai próbákat végeztem, ahol állandó fordulatszám mellett vizsgáltam a kiinduló felületi érdesség, a vasalási előtolás és a vasalóerő hatását a felületi réteg tulajdonságaira nézve. A próbatesteken felületi érdesség mérést, keménységmérést, mikroszkópi és metallográfiai vizsgálatokat végeztem.

A cél a mérési eredmények alapján azon technológiai paraméterek beállítása, melyek biztosítják a megkövetelt felületi tulajdonságokat és amik sikerrel alkalmazhatóak lennének a termék gyártása során, így növelve a termék élettartamát. A hosszabb élettartam hozzájárul a betegek életminőségének javításához, hiszen ezzel az újabb revíziós műtétek elkerülhetőek lehetnek. Jelen dolgozat eredményeivel folytatódhat a kutatás, fárasztóvizsgálatok során is bizonyítani kell a felületkezelés hatásosságát.

szerző

 • Csótó Dániel
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Asztalos Lilla
  Doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Kovács Zsolt Ferenc
  adjunktus, GTT (külső)

helyezés

Jutalom