Regisztráció és bejelentkezés

Képelemző szoftver készítése implantátumok anyagvizsgálatának támogatására

Az implantátumok alapanyagainál kiemelkedően fontos az anyag összetétele, szerkezete és homogenitása, amelyekre szigorú szabványos előírások léteznek. Használatból vagy különböző gyártási problémákból adódóan az anyag károsodhat, végső esetben működésképtelenné válhat. Közös cél, hogy az emberi szervezetbe beültetett implantátumok minél tovább megfelelő állapotban maradjanak, kutatásainkkal ezt a törekvést szeretnénk támogatni.

A munkámhoz végzett irodalomkutatásban megmutatkozik, hogy számos anyagfolytonossági hiány létezik, példaként megemlíthetőek a repedések vagy a zárványok. Ezek mind-mind jelentősen befolyásolhatják az implantátumok élethosszát. Az implantátumtermékek szerkezete számos folyamat hatására átalakulhat, ilyenek például a gyártás során felmerülő problémák, a rossz anyagválasztás, vagy a helytelen tervezés. Ezeknek a pontatlanságoknak a kiküszöbölése kiemelkedően fontos egy implantátum tervezésekor.

A kitűzött céljaim közé tartozik egy olyan MATLAB program elkészítése, amelynek segítségével a késztermékekből kivágott csiszolatok felületét tudom vizsgálni. Ehhez különböző keresztmetszeti képeket alkalmaztam, és elemeztem anyagfolytonossági szempontok alapján. Eddigi munkám során egy olyan képelemző programot hoztam létre, amely többek között képes a csiszolatok keresztmetszeti képen lévő anyagfolytonossági hiányok detektálására, illetve mennyiségük meghatározására. Munkámmal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudomány és Technológia Tanszéken folyó kutatásokat támogatom.

szerző

  • Bodor Bianka
    Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Asztalos Lilla
    Doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom