Regisztráció és bejelentkezés

Sztenttulajdonságok elemzése

A sztent egy olyan speciális szövetbarát háló, amelyet a szűkült érszakaszok átjárhatóságának javítása céljából ültetnek be. A koszorúerek szállítják a tápanyagokat és az oxigént a szívhez, ezért megbetegedésük, szűkületük a szívizom oxigénellátását károsítja, így szívinfarktust okozhat. Dolgozatomban az angioplasztika egyik leggyakrabban alkalmazott eszközével, a sztentrendszerrel, ezen belül is kifejezetten a koszorúérsztenttel foglalkozom.

Jelenleg nem létezik olyan pontos mérési módszereket és eljárásokat leíró szabvány, amely segítségével lehetséges a sztentek átfogó vizsgálatát elvégezni. Munkám során létrehozok egy olyan eljárássorozatot, amelyet akár szabványtervezetként is használni lehet. Ezen kívül a Tanszéken végzett előző kutatások eredményeit foglalom össze, az eddig ki nem értékelt felvételek elemzésével valamint a mérési adatok egységes formátumba hozásával.

Csak Magyarországon több, mint 19000 sztentimplantációt végeznek évente, mindezt úgy, hogy nincs megfelelő összehasonlítási módszer a sztentek érékelésére, kutatásommal ennek javításához szeretnék hozzájárulni

szerző

  • Kemény Alexandra
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Kovács Dóra
    tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom