Regisztráció és bejelentkezés

Ujjprotézis tervezése

A sérülések egyik legsúlyosabb formája egy végtag vagy annak egy részének elvesztése. Ujj vagy ujjhegy sérülések könnyen előfordulhatnak különböző balesetek és betegségek esetén. A baleseti sérülés lehet éles vágás, szakadás, szétzúzódás vagy ezeknek a kombinációja. Orvosi okok miatt akkor végeznek amputációt, ha az érintett testrész nem gyógyítható, vagy a beteg életét másként nem lehet megmenteni. Az amputáció a 20. század közepéig a végtag végleges elvesztését jelentette, de ma már lehetőség van a végtagok vagy végtagrészek replantációjára, visszaültetésére. Az orvostechnika fejlődésével a nem visszaültethető végtagrészek protézissel való pótlására is lehetőség nyílik.

Dolgozatomban az ilyen esetek elemzésével, illetve az hozzájuk szükséges protézis tervezésével foglalkozom, az kézre és ujjra összpontosítva. Külön kitérek arra, hogy az alakemlékező fémötvözetek - mint amilyen az orvostechnikában elterjedt nikkelt-titán ötvözet, a nitinol – számos előnyös tulajdonságát, hogyan lehetne felhasználni végtagpótlásokban.

Mivel nagyon sok esetben az amputált személyek a funkcionális protézist elutasítják egy kozmetikai, azaz a látványon kívül tényleges funkciót nem betöltő protézis tervezését is fontosnak tartom, hogy a tervezett protézis minél jobban hasonlítson az eredeti testrészhez.

szerző

 • Pusztai Zénó
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Pammer Dávid
  Tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom