Regisztráció és bejelentkezés

Értágulaton belüli áramlásredukáló mikroháló funkcionális tulajdonságai

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak, a WHO 2012-es adatai alapján minden harmadik haláleset hátterében ezek a megbetegedések állnak. A betegségcsoporton belül az egyik legsúlyosabb probléma a verőereken tágult szakaszok, az ún. aneurysmák kialakulása. Az értágulatok egyik legnagyobb veszélye az elvékonyodott érfal megrepedése (ruptura). Az aneurysma megrepedésekor bekövetkező vérzés szövődményeiben a betegek kb. 15%-a meghal, mielőtt a kórházba érne. Ahogy számos más betegség esetén is, úgy a koponyaűri értágulatok kezelésénél is törekednek a minimálisan invazív műtéti technikák kifejlesztésére. A különböző intravascularis módszerek, például mikrospirál occlusio vagy áramlásmódosító sztentek alkalmazása is ezt a célt szolgálja.

Az elmúlt évek legújabb vívmányai az agyi értágulatok ezen kezelési területén a belső áramlásmódosító implantátumok (ún. WEB implantátumok). A gömbszerű, sűrű hálófonatból álló eszközt az értágulat belsejébe juttatják, ezáltal módosítják az aneurysma és a szülő ércsatorna közti dinamikus folyadékcserét. Előnye, hogy mivel a szülőérbe nem kerül idegen anyag, nem igényel tartós antiaggregációs kezelést. Az eszköz újszerűsége miatt kevés a rendelkezésre álló irodalom, ezáltal rengeteg a kutatási lehetőség.

A klinikai gyakorlatban gyakran választanak az aneurysma méreténél nagyobb implantátumot (orvosi kifejezéssel túlméretezik), így beültetés során az eszköz alakváltoztató hatásnak van kitéve. Célom az eszközök funkcionális tulajdonságainak vizsgálatára vonatkozó vizsgálati rendszer kidolgozása volt, mivel jelenleg nincs olyan szabvány, ami ezekről rendelkezik.

szerző

  • Tamási Mária
    Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Kovács Dóra
    tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett