Regisztráció és bejelentkezés

Lábprotézis tervezése térd alatt amputált betegek számára

A végtagvesztésnek számtalan különböző oka lehet, és minden esetben az életminőség romlásához vezet. Éppen ezért a hiányzó végtagok pótlása, a páciens eredeti mozgásképességének és életminőségének visszaállítása, illetve annak megközelítése régóta magas prioritással bír az orvostechnikában dolgozók számára.

A térd alatti amputáció a leggyakoribb formája a végtagvesztésnek. Ilyen esetben a láb és boka egységét és annak igen fontos funkcióit protézissel kell pótolni. Ezek a funkciók az ütéscsillapító képesség, a stabilizálás, a talajhoz való alkalmazkodás, valamint az erőkifejtés és az elmozdulás segítése. A mozgás során a boka jelentősen több munkát végez, mint a térd és a csípő, a boka izmai az általuk tárolt energiának többszörösét szolgáltatják vissza.

Jelenleg igen sokféle lábprotézis elérhető a felhasználók számára. A passzív protézisek a mechanikai energia tárolásán és visszaadásán alapulnak, azonban természetükből adódóan nem képesek hasonló mennyiségű energiát biztosítani, mint az egészséges láb. Ezt célozzák meg az aktív protézisek, amelyek viszont költségesek.

Alsó végtagi protézisek tervezésénél a meghatározó szempont a páciens aktivitási szintje. Ezt egy 0-tól 4-ig terjedő skála adja meg. A 3-as aktivitási szint stabil, különböző sebességgel való járást feltételez. Ez a dolgozat egy, ezeket a követelményeket minél jobban kielégítő passzív lábprotézis tervezésével foglalkozik. A tervezés célja minimális disszipáció elérése szénszál erősítésű kompozit használatával, azaz magas energia visszaadás az elrugaszkodás alatt, továbbá folytonos átgördülés a támaszkodó fázis során és megfelelő stabilitás biztosítása a kényelmes mozgás érdekében.

szerző

  • Rochlitz Bence
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Pammer Dávid
    Tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett