Regisztráció és bejelentkezés

Koszorúérsztent-rendszerek funkcionális tulajdonságainak szinopszisa

Szívünk egy izmos pumpához hasonlítható, amely percenként hatvan-nyolcvanszor összehúzódva tartja fenn a vérkeringést. Ez az élet folyamán közel 2,5 milliárd összehúzódást jelent. A rendkívül nagy szám felfogása sem könnyű, de ami lényegesebb, hogy ez a folyamat szünet nélkül teljesítendő, a szív leállása nagyon rövid időn belül halálhoz vezethet. A szív folyamatos összehúzódása a koszorúerek folyamatos igénybevételét is jelenti egyben, ezért fontos azok akadálytalan működőképességének fenntartása.

Európában a halálesetek leggyakrabban a szív- és érrendszeri betegségekre vezethetők vissza. A betegség során a vérerek belső falán kialakul az úgynevezett plakk, amely egy zsíros, meszes lerakódás. Az ezáltal kialakult szűkület elzárja a vér szabad útját, amely koszorúerek esetén hosszútávon szívizominfarktust okozhat. A sztent (értágítóbetét) egy olyan biokompatibilis csőből kivágott háló, amely a szűkült érszakaszba helyezve összenyomja a plakkot, így kitágítja és megtámasztja az eret.

A sztentek funkcionális tulajdonságainak összehasonlítása után, az eredmények birtokában az orvosok könnyebben tudják kiválasztani a páciensek számára megfelelő sztentet. Célom ezeknek a tulajdonságoknak a vizsgálata, kiértékelése és összevetése.

Több különböző fémötvözetből készült koszorúérsztentet vizsgáltam. A mérések tárgyai sztenttulajdonságok (pl.: bordaszélesség, radiális visszarugózás, tágulási rövidülés, fémmel fedett felület), amelyek az értágítóbetétre önmagában; ballonkatéter tulajdonságok (pl.: katéter vastagság, ballonváll szöge, katétervég profilátmérője), amelyek magára a ballonkatéterre; és sztentrendszer tulajdonságok (pl.: profilátmérő, hajlékonyság, ívkövető képesség), amelyek a ballonkatéter és a rászerelt sztent együttes viselkedésére vonatkoznak. Minden mérés megfelel a MSZ EN ISO 25539-2 szabványnak.

A munkám során gyűjtött tapasztalatok és eredmények alapul szolgálhatnak további kutatások elvégzéséhez. A koszorúérsztentek bármely, érre ható tulajdonságának vizsgálata a gyakorlatban is felhasználható eredményekkel szolgálhat.

szerző

  • Kovács Dóra
    egészségügyi mérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Bognár Eszter
    vezető fejlesztő, IMEDIM Kft. (külső)

helyezés

II. helyezett