Regisztráció és bejelentkezés

Sztentek fémmel fedett felületének mérése

A sztentek feltágítást követően az ér belső felületével érintkeznek, így a fémmel fedett felület paraméternek az ismerete igen fontos. A beültetést követően folyamatosan érintkezik a fém és az adott érszakasz, ezért a biokompatibilitásnak kiemelt jelentősége van. Éppen emiatt szükséges meghatározni egyéb, a sztent mintázatával összefüggő jellemzőket is, például a cellaméretet, a bordák szögét, a profilátmérőt, amely a ballonra krimpelt sztent legnagyobb átmérője, amely meghatározza, hogy a sztent átfér-e az adott szűkületen [1].

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudomány és Technológia Tanszékén a fémmel fedett felület mérésére két különböző módszert dolgoztak ki. Az egyik esetében a sztentet egy tengelyre húzzuk fel, sztereomikroszkóp alá helyezzük és 15 fokonként forgatva felvételeket készítünk róla, amelyeket képfeldolgozó szoftver segítségével összeillesztünk. A másik módszer esetében a sztentet egy motorral hajtott tengelyre húzzuk fel és egy lapolvasó segítségével készítjük el a kiterített mintázatot.

Munkámban bemutatom és összehasonlítom a két módszert, a felmerült problémákat és az eredményeimet. Nagy hangsúlyt fektetek a bordák szögeinek és a fém felület mérésére.

Kísérleteim, megfigyeléseim és az ezáltal felmerülő ötleteim segíthetik a jövőbeli fejlesztéseket.

Felhasznált irodalom:

[1] MSZ EN ISO 25539-2: Cardiovascular implants. Endovascular devices. Part 2: Vascular stents (ISO 25539-2:2008)

szerző

 • Fehlandt Benjamin
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Bognár Eszter
  vezető fejlesztő, IMEDIM Kft. (külső)
 • Dobránszky János
  tudományos tanácsadó, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom