Regisztráció és bejelentkezés

Színminták tervezése kromatikus adaptáció vizsgálatához

Munkám egy jelenleg is futó kutatáshoz kapcsolódik, amelynek átfogó célja a kromatikus adaptáció határainak és mechanizmusának vizsgálata. Ennek egy fontos része az adaptált fehér pont definiálása és megfigyelése.

Célom az volt, hogy különböző kromatikus adaptációs állapotokban vizsgáljam a fehér színészlelet, ezzel becsülve a fehér pont adaptáció hatására történő eltolódását. A vizsgálatokhoz az adott adaptációs állapotokhoz illesztett színminták készítése volt szükséges, melyeket kifejezetten ezekhez a mérésekhez nyomtattunk.

A feladat elvégzéséhez tehát elsősorban szükséges volt, hogy a rendelkezésre álló nyomtatót pontosan kalibráljam és hogy megfelelő ICC profilt, hozzak létre. A színmintákat a CIE 1976 UCS színdiagramban szükséges definiálni annak érdekében, hogy a méréseim a kapcsolódó kutatás további eredményeihez illeszthetőek legyenek, így a kalibráció és további számítások elsődleges célja az u’v’ színkoordinátákban definiált színek minél pontosabb megjelenítése volt. Végezetül a kísérleti tervnek megfelelő kromatikus adaptációs állapotokat előidézve ellenőriztem az adekvát mintákat, előkészítve a további, nagyobb létszámú méréseket és a statisztikai kiértékelést.

szerző

  • Láng Csaba
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Urbin Ágnes
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom