Regisztráció és bejelentkezés

Sörfermentáció VIS kamerás nyomonkövetése és az erjedés kinetikai tulajdonságainak szoftveres kiértékelése

A gyógyszeriparban évtizedek óta olyan szenzor és mérőműszer paletta áll rendelkezésre, hasonlóan a söripari fermentációknál használt erjesztési technológiákban, amelyek pontos és valid információt szolgáltatnak a folyamat megfelelő nyomon követéséhez.

Beruházási és karbantartási költségük azonban igen magas, valamint az egyes konstrukciók a kialakításuknak köszönhetően nem üzemeltethetők egy másik, ámbár hasonló technológiában.

A söripari vállalkozások az alkoholtartalom meghatározásán kívül azonban nem rendelkeznek semminemű informatív adattal, amely betekintést nyújtana a termék erjedésének állapotáról, viszonyáról, körülményeiről. A nagyobb gyárak laborjai mikrobiológiai eredetű szennyezésék vizsgálatára vannak berendezkedve, a kisüzemek számára, mind hazai, mind Kelet-Európai szinten semmilyen helybeni vizsgálat nem biztosított.

Műszerek, adatok és információ hiányában pedig számos probléma felmerül, munkám során havi szinten tapasztaltam, hogy több száz liternyi termék megy veszendőbe emiatt. Az optikai alapokon sok méréstechnikai folyamat nyugszik, azonban ezeknek a módszereknek az integrálására csak a gyógyszeriparban láthatunk példát. Ez különösen izgalmassá teszi a problémát, ugyanis jelenleg sem meglévő, sem ilyen irányú fejlesztés vagy tudományos cikk sem született még.

Számos Európai és Amerikai székhelyű cég fejleszt napjainkban olyan eszközöket (PLAATO, Brewmonitor), amelyek e probléma kört megcélozva próbálják kisebb költségtényezők mellett a sörfermentációs technológiákat fejleszteni. Az ő példájukból kiindulva az a célom, hogy minél többet megtudjunk az optikai vizsgálatok sörerjesztésben való alkalmasságáról, amelyből szerzett ismereteink alapján egy zárt szabályozási rendszert lehetünk képesek létrehozni.

A különböző kamerák használata elterjedt manapság minden iparban, azonban, az állandó nyomon követés és megfigyelés elengedhetetlen része bármilyen termelésnek. Akár az emberek, akár a formák, a gyártás és a minőségbiztosítás elengedhetetlen része, azonban erre kevés példát láthatunk a vegyiparban vagy gyógyszeriparban, italgyártásban pedig még kevésbé jellemző.

Célom tehát az, hogy kamerával nyomon kövessek egy sörfermentációt és ez ebből származtatott adatokkal tudjam becsülni az erjedés minőségét, az élesztő kinetikát és sejtszaporulatot.

szerző

 • Hócza Dénes
  Biomérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Németh Áron
  docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

I. helyezett