Regisztráció és bejelentkezés

Élelmiszeripari színminták spektrális tulajdonságainak időfüggés vizsgálata

Az érzékszervi bírálók minősítése során rendkívül nagy szereppel bír a színminták színének pontossága, mivel ezekből készített teszt alapján döntik el, valaki végezhet-e vizuális vizsgálatot vagy sem. Ezen minták elkészítésére szigorú előírások vannak, ezzel ellentétben a tárolásukra nem vonatkoznak az előírások. Dolgozatunk célja annak meghatározása, hogy az idő előrehaladtával a különböző hőmérsékleten tárolt minták színei hogyan változnak, és ha változnak, milyen paraméterek befolyásolják azt. A tárolási hőmérsékleten túl a vizsgált paraméterek közé tartozik a minták elkészítéséhez használt víz típusa és a minták színe. Ehhez a színminták spektrális transzmisszóját ( τ(λ) ) és spektrális reflexióját ( ρ(λ) ) mértük a látható hullámhossz tartományban, kéthetente. A projekt a Szent István Egyetem Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék és a MOGI Tanszék együttműködésének keretein belül fut.

Egy színmintasor 11 darab színmintából áll, ezek fokozatos átmenetet képeznek a sor kezdő színétől (sárga, vagy piros), a színsor végső színéig (kék).

A színmintasorok abban különböznek egymástól, hogy 5 °C-on, vagy 20 °C-on voltak-e tárolva, melyik a színsor kezdő színe, illetve desztillált-, ioncserélt-, vagy ásványvíz alapú hordozóközegben van-e a festék feloldva.

A spektrális transzmissziót 5 nm-enként, a spektrális reflexiót pedig 10 nm-enként mértük 380 nm és 740 nm közötti hullámhossz tartományban. A reflexiós méréseket elvégeztük a spekuláris visszaverődési komponenst belevéve, és ezt kihagyva is.

A mérések elvégzését követően az eredményeket transzmissziós mérés esetén szövegfájlban, reflexiós mérés esetén excel tábla formájában kaptuk meg. Annak érdekében, hogy minden adat egységesen álljon rendelkezésre, az adatokat egy pyhtonban írt kóddal dataframe típusú objektumban tároltuk későbbi számításaink megkönnyítése érdekében.

Miután a mérési eredmények importálásra kerültek, a mérési adatokból kiszámoltuk a színminták színpontjainak koordinátáit a CIE 1976 L*a*b* színrendszerben és ezek összehasonlítása alapján tettünk javaslatot a minták tárolására.

szerzők

 • Lukács Márk
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Lajtos Máté
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Ágoston Dorottya
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Sipos László
  docens, Szent István Egyetem (külső)

helyezés

II. helyezett