Regisztráció és bejelentkezés

Kísérlettervezés és adatelemzés (feldolgozás) a színdiszkriminációs képesség vizsgálata kapcsán

Az emberi színérzékelésre egyenletes színrendszerek modellezése ma is aktívan kutatott terület . Akkor mondható egyenletesnek egy színrendszer, amennyiben bármely két, azonos távolságra lévő pontja között azonos ingerkülönbség lép fel az emberi szervezetben. Ezen ingerkülönbség vizsgálatához érdemes olyan kutatásokat végezni, amelyek a legkisebb (ember által) észlelhető küszöbértéket (LÉK), vagyis az emberi színdiszkriminációs képesség alsó határát segítenek feltérképezni.

A színdiszkriminációs vizsgálatok hagyományos módszerei közé tartozik például az Isihara teszt, amelynek segítségével színtévesztést szoktak vizsgálni, továbbá újabban a digitális képmegjelenítőkhöz kapcsolt tesztek is elterjedtek, mint például a Cambridge Colour Test (CCT). Ezen módszercsalád segítségével kétféle vizsgálat végezhető, az egyik a trivektor, a másik pedig az ellipszis teszt, közös tulajdonságuk, hogy mindkét metódus esetében a LÉK érték kerül megmérésre. Különbség, hogy előbbi esetén a CIE 1976 színrendszer adott színpontjához képest három, külön definiálható irányba történik a szindiszkriminációs képesség megállapítása, míg utóbbi esetén legalább 8 különböző, a program által meghatározott irányba (egyenletesen elosztva). A kísérlettervezés fontos eleme, hogy olyan méréseket végezzünk, amely a lehető leghatékonyabb módon térképezi fel az említett képességet a CIE 1976 színrendszer különböző pontjaiban. Ehhez több szempontból is érdemes összehasonlítani a két méréssel végzett különböző méréseket.

_Általános kiértékelési módszer a LÉK értékeken kívül az azokra illesztett ellipszisek vizsgálata is, hiszen ezen ellipsziseken helyezkednek el az adott háttérszínponttól (középpont) azonos ingerkülönbséggel rendelkező pontok, így ezek segítségével jól számszerűsíthető egy színrendszer egyenletessége.

Az összehasonlítás alapját képezi egyrészről, a görbeillesztés hibaterjedésének, vagyis annak vizsgálata, hogy a mérési eredményekre mekkora bizonytalansággal illeszthető görbe, másrészről, az illesztett ellipszisek főbb paramétereinek (főtengely, kistengely, koordinátatengellyel bezárt szög, terület) vizsgálata.

A kísérletből további tapasztalatként levonható a mérési eredmények szórásának helyfüggése a CIE 1976 színrendszerben választott különböző referencia színpontok esetén.

Ezen mérések és elemzések alkalmazása és értékelése nagyban segítheti a későbbi kísérlettervezést, melynek segítségével hatékonyabbá tehető a mérési folyamat.

szerző

  • Zsiros Ádám
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Urbin Ágnes
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

III. helyezett