Regisztráció és bejelentkezés

A színidentifikáció modellezése

A színlátás az ember életében, a külvilág megértésében, a környezetünkkel való kommunikációban kiemelkedő szerepet tölt be. Fontos információhordozó, mely az ember hangulatát tudat alatt is befolyásolja. Jelenthet veszélyt, figyelemfelhívást, vagy éppen a minőség egyik legfontosabb jellemzőjét.

Épszínlátóknak a fentebb felsoroltak teljesen természetesen tűnhetnek, de nem szabad megfeledkezni a színtévesztőkről, akik elé egy apró biológiai változás folytán egy egész más világ tárul. Az emberek számottevő része rendelkezik valamilyen típusú színtévesztéssel (férfiak 8%-a, nők 0,5%-a), ezért foglalkozni kell a színtévesztéssel, meg kell érteni okait, jellemzőit.

A dolgozat célja a színlátás elméleti hátterének kutatása, a színlátás mechanizmusának modellezése. A felállított modellt persze validálni kell mérésekkel. A mérések mind épszínlátók, mind színtévesztők esetén a színidentifikációval kapcsolatosak. Az eredmények útján a felállított színlátási elméleti modellt vizsgáljuk meg és értékeljük ki, hogy az mennyire felel meg a valóságnak és mely pontokon szükséges még rajta fejleszteni, változtatni.

szerzők

 • Szép Márton
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szigeti Ferenc
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Ábrahám György
  prof. emeritus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett