Regisztráció és bejelentkezés

Látásvizsgáló alkalmazás fejlesztése tabletre

Az ember életében a látás az egyik legfontosabb információ szerzési forrás, így a megfelelő működése elengedhetetlen. A három legfontosabb jellemző a látásélesség, a színlátás, valamint a kontrasztérzékelés. Mindhárom jellemző mérése régóta lehetséges, elterjedtségét, népszerűségét tekintve is ebben a sorrendben követik egymást. A fontosságuk között ugyanekkor nincs különbség, mindhárom elengedhetetlen a kényelmes élethez.

Nem megfelelő kontrasztérzékelés esetén problémák léphetnek fel például fényszegény környezetben (éjszakai vezetés), befolyásolja a színlátásunkat, kevésbé részletesen látjuk a világot. Erre utalhat az is, amennyiben a szemünket könnyebben fáradtnak érezzük akár olvasás közben. Ilyen esetben érdemes megvizsgáltatni a szemünket, ugyanis speciális szemüveggel bizonyos mértékig korrigálható. Ezek a szemüvegek korrekciós lencséket tartalmaznak, amelyekkel kontrasztérzékelési határunk kitolható.

A kontrasztteszt elvégzése, ellenben például a látásélességteszttel, mindkét szem együttes használatával zajlik, nem külön-külön. A mérés elvégzésével szemünk kontrasztérzékenységi görbéjét kapjuk meg. Ez megmutatja, hogy adott térfrekvencián milyen a kontrasztérzékenységünk. Különféle kontrasztvizsgálatok léteznek, a legelterjedtebb a Pelli Robson féle tábla, amelyen betűket kell felismernünk, fentről lefelé csökkenő kontraszttal. Másik módszer valamilyen szinusz-hullám, esetleg négyszögjel megjelenítése, itt a pozícióját kell megmondanunk.

Dolgozatom témája egy ilyen látásvizsgáló alkalmazás megírása. Ebben az applikációban egy szinuszhullámon alapuló mintát használok, és változtatható mértékű (akár ki is kapcsolható) háttérzaj mellett folyik a megjelenítés. A teszt gyorsan elvégezhető, a kiértékelés egy részét az alkalmazás automatikusan elvégzi.

szerző

  • Maczkó Miklós
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs Vince
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék