Regisztráció és bejelentkezés

Színszabályozást támogató szoftver fejlesztése spektrálisan hangolható LED fénykabinhoz evolúciós algoritmus segítségével

A jelenlegi EU-s szabályozás szerint a fénycsöves világítóberendezések, illetve fénykabinok a közeljövőben minden bizonnyal háttérbe fognak szorulni, így a LED-es megvilágítási környezetek fejlesztései mindinkább prioritást fognak kapni.

A LED-ek a színek kikeverésében kiválóan alkalmazható fényforrások, dimmelhetőségük révén egy sokszabadságfokú rendszerként széles körű és robosztus színszabályozást valósíthatunk meg velük. Ennek pontossága, a lehetséges színek megvalósítása és azok minősége függ a LED-ek spektrális teljesítményeloszlásától, a LED-ek abszolút és relatív fénysűrűségétől, valamint a függetlenül vezérelhető LED csatornák számától. A környezeti paraméterekről nem is beszélve (környezeti burkolatok, külső zavaró fényforrások, fényforrások elektronikai és termális stabilitása). Egy ilyen rendszer optimalizálása és stabil működtetése robosztus szoftveres és hardveres támogatást igényel.

Jelen dolgozatban a tanszéken korábban megépített LED-es fénykabin színszabályozását támogató szoftverének kivitelezése és működése kerül bemutatásra. A fő hangsúly a színszabályozást megvalósító algoritmusra tevődik. A szoftver bemutatása mellett annak működéséről, néhány egyszerűbb színtani kísérlet elvégzéséről (metamer színpárok vizsgálata, napszakos megvilágítás megvalósítása, fényprogramok futtatása), elemzéséről és az eredmények más rendszerek működésével való összehasonlításáról is szó esik. Végül pedig a kapott eredmények tükrében a jövőbeli lehetséges kutatási területek feltérképzésével zárul a dolgozat.

szerző

 • Dombi Zoltán
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Pizág Bertalan
  tanársegéd, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Sipos László
  docens, Szent István Egyetem (külső)

helyezés

II. helyezett