Regisztráció és bejelentkezés

A megvilágítás hatása az MTF alapú élesség mérésekre

A TDK dolgozatom során kitűzött célom az, hogy egy teljesen automatizált optikai élességmérést végbe vigyek az MTF (Modular Transfer Function – Moduláris Átviteli Funkció) segítségével, és automatizált módon vizsgáljam az optikai beállítások (pl.: megvilágítás, orientáció) finom változtatásainak hatását az MTF-re.

A méréshez a Robert Bosch Kft. budapesti kampuszán, az optikai fejlesztőcsoport laborjában található élességmérőt használom. A mérésekhez a céltárgyakat adott orientációba forgatjuk, ahol adott frekvencia szerint mérjük a kamera élességét.

A berendezés három motor segítségével tudja pontosan beállítani az adott mintát. Ezeket a motorokat Python segítségével automatikusan tudom mozgatni kommunikációs portokon keresztül, majd a képkinyeréshez egy, a cég által fejlesztett szoftvert használok.

Célom az, hogy egy teljesen automatizált élességmérő programot elkészítsek, amely a minta behelyezése és a mérés lefutása után egy teljes értékelési adatlapot adjon eredményként. Az automatizált mérés segítségével az optikai rendszer könnyen változtatható és újramérhető, ezáltal a változtatás hatását ki tudom vizsgálni.

Irodalom:

1. G. D. Boreman, Modulation Transfer Function in Optical and Electro-Optical Systems, SPIE Press, Bellingham, WA (2001)

2. Backman, Sampo M., et al. "Random target method for fast MTF inspection." Optics express 12.12 (2004): 2610-2615.

3. B. Dörband, H. Müller, H. Gross, Handbook of Optical Systems: Vol. 5. Metrology of Optical Components and Systems. First Edition., Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. (2012): 930-944.

4. Eugene Hecht, Optics, Fifth Edition, Pearson Education (2017): 579-583. ISBN 9780133977226

szerző

  • Kis Gábor
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs Vince
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom