Regisztráció és bejelentkezés

Hiperspektrális képfeldolgozás az agráriumban

Korunk egyik jelentős problémája a Föld növekvő népességének élelmiszerrel való ellátása.

A termőterületek nagyságának csökkenése, a változó időjárás és az újfajta igények mellett a modern mezőgazdaság számos kihívással néz szembe, melyekre a megoldást a termelés térben és időben történő folyamatos optimalizálása jelentheti.

A projektem keretében egy műholdak felvételeit elemző programot írtam, amely szororan kapcsolódik a BME MOGI tanszék ugyanazon témájú projektjéhez.

Az alkalmazás elsősorban a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésére, a megtermelt haszonnövények minőségi és mennyiségi optimalizációjára használható.

Az első részben áttekintésre kerül a releváns irodalom, bemutatva azokat a tudományterületeket, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a projekttel, illetve a kapcsolódó fogalmak, mint a spektroszkópia vagy a hiperspektrális képalkotás.

Ezután ismertetésre kerülnek az alkalmazott eszközök típusai és céljai, az agráriumban alkalmazott műholdak, valamint a különböző képfeldolgozási módszerek.

A második részben részletesen bemutatásra kerül a program létrehozása, tulajdonságai, működési folyamata és a tesztelés eredményei.

Az utolsó fejezetben pedig az elért eredményeket és a felhasználási lehetőségeket foglaltam össze.

szerző

  • Pluzsik Márton
    Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs Vince
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom