Regisztráció és bejelentkezés

Spektrálisan szabályozható napfényszimulátor minősítésű LED fénykabin tervezése, építése és kalibrációja

A színek érzékszervi megítélését számos tényező befolyásolja: észlelő, vizsgálati geometria, fényforrás, fényforrás környezetének fénytani jellemzői stb. A színvizsgálati eredmények összevethetősége miatt a nemzetközi gyakorlatban számos szín összehasonlításra tervezett fénykabint hoztak létre. Jelenleg a kereskedelemben kapható szabványos megvilágító kabinok, dobozok (viewing box) általában költséges konstrukciókat és/vagy vonalas színképű fényforrásokat használnak fel a szabványos megvilágítás szimulálására. A multifunkcionális és ideális szemrevételezési környezetben a spektrális szabályozás egyre inkább elvárássá válik.

Dolgozatunkban egy újonnan elkészített, LED fényforrásokkal üzemelő, spektrálisan hangolható fénykabin teljesítményjellemzőit mérjük és értékeljük. A dolgozat fő célja, az új eszköz spektrális karakterisztikájának, homogenitás vizsgálatának és lineáris szabályozhatóságának szabványos jellemzése. Ezek közül kiemelt szerepet kap a D65 szabványos megvilágítás lehető legjobb minősítésének megközelítése az ISO/CIE 23603:2005(E) [1] szabvány alapján, illetve az érzékszervi vizsgálatokban alkalmazott, az élelmiszer színének megállapítására vonatkozó érzékszervi (ISO 11037:2011) [2] szabványnak való megfelelés vizsgálata.

A spektrálisan szabályozható LED fénykabint a tervezési-, építési irányelvei, valamint a gyakorlati kivitelezés lépésein keresztül mutatjuk be. A fénykabin létrehozása során számos kritériumnak kellett megfelelni számos paraméter optimalizálása mellett. Az egyedi felépítésű, 22 különböző LED-csatornás fénykabin fizikai megvalósításának kulcstényezői voltak a kétoldali független vezérelhetőség, a geometriai méretek, valamint a szabványokban előírt homogenitás és fénytani teljesítmények. A mérések eredményeinek összevetését célszerűnek tartottuk a jelenleg piacon elérhető más kabinok általános fénytani paramétereinek az összehasonlításával.

A dolgozatunkban külön fejezetben tárgyaljuk a spektrálisan szabályozható fénykabin alkalmazási területeit, valamint a tervezett továbbfejlesztési lehetőségeit.

Irodalom:

[1] ISO 23603:2005(E) (CIE S 012/2004). Standard method of assessing the spectral quality of daylight simulators for visual appraisal and measurement of colour

[2] ISO 11037 (2011). Sensory analysis — Guidelines for sensory assessment of the colour of products

szerzők

 • Dombi Zoltán
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Csuja Zoltán
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy Balázs Vince
  egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Pizág Bertalan
  tanársegéd, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Sipos László
  docens, Szent István Egyetem (külső)
 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

II. helyezett