Regisztráció és bejelentkezés

Sötétadaptációs mérések fejlesztése

Az emberi szem világos-sötét, illetve sötét-világos adaptációs mechanizmusa egy komplex és máig teljesen meg nem értett többlépcsős folyamat. Ezen folyamat aberrációja számos betegség, sérülés és genetikai rendellenesség velejárója lehet, mértéke utalhat annak súlyosságára vagy éppen okára. Ide tartozik például a hypoxia, az A-vitamin hiány, a stroke, egyéb agysérülések, vagy a Duchenne-féle

izomdystrophia (DMD). Bizonyos esetekben a gyors és pontos detektálás a fontos, máskor viszont a hosszú távú megértés és ezáltal a későbbiekben remélhetőleg a gyógyítás.

A mezopikus látásmechanizmus kutatására és megfigyelésére több műszer és protokoll is került kidolgozásra, a munkám során én a Roland Consult-féle DARK-adaptometer, illetve a Portable Field Dark Adaptometer (PFDA) eszközökkel foglalkoztam. Mindkét műszer a sötétadaptációs (világosról sötétre) folyamatot hivatott megfigyelni. Előbbi egy, a csapok aktiválására szolgáló nagy fénysűrűségű fehér fénnyel való megvilágítás után hosszú időn keresztül vizsgálja a csökkenő fénysűrűségű piros, illetve zöld pontszerű fényre adott emberi reakciót. A mérés célja az a küszöbérték megtalálása, ahol már a pálcikák veszik át a látás funkciót. A pupillometriás mérés ezzel szemben a sötétadaptációval együtt járó pupillareflexet vizsgálja, azt méri, hogy a sötétre adaptálódott szemnél különböző fénysűrűségű villanó fény hatására hogyan változik a pupilla átmérője. A műszerek által az idő függvényében rögzített mérési eredmények azonban zajjal terheltek és ezáltal kevés adat nyerhető ki belőlük.

A munkám során a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján folytatott kísérletekhez, az ott található berendezésekkel történő mérések során nyert adatsorok feldolgozására készítettem programot és hozzá alkalmazásfelületet MATLAB környezetben. Többféle módszerrel igyekeztem mentesíteni az adatsorokat a zajoktól, különböző függvénnyel közelítettem azokat, és vizsgáltam az egyes paraméterek hatását a kapott eredményekre. A programok célja egy könnyen kezelhető adatfeldolgozó, -megjelenítő, és -exportáló felület biztosítása volt a kísérleteket folytató orvos(ok) számára, ami ugyanakkor módosítható paraméterbeállításoknak köszönhetően egyaránt alkalmazható a kontrollcsoport és a páciensek mérési eredményeinek feldolgozására is. Továbbá a mérés kényelmesebbé tétele az alanyok számára, valamint az azok gyorsítására való törekvés.

szerző

  • Seres Petra
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs Vince
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom