Regisztráció és bejelentkezés

Magno- és parvocelluláris ON és OFF látóidegpályák vizsgálata

A feladat célja fény bekapcsolására és kikapcsolására érzékeny magno- és palvocelluláris látóideg pályák elválasztása a Cambridge Research Systems Visage nevű rendszer segítségével elkészült programmal.

Egyes nem egészséges emberek (például cukorbetegek) a színeket másképp érzékelik, mint ép embertársaik, de ez nem mutatható ki hagyományos színtévesztéssel. Ha stimulálni tudjuk azokat a látóidegeket, amik ezért felelősek, akkor létrehozhatunk egy olyan tesztet, amivel megállapíthatjuk, hogy egy tesztalany normális vagy attól eltérő színlátással rendelkezik-e. A magno- és parvocelluláris idegpályák pszichofizikai úton való elválasztása bonyolult, de a Visage lehetővé teszi a szükséges stimuláció létrehozását.

Ez a hardver grafikai függvények tárolására és azok használatával írt programok eredményének megjelenítésére való. A Visage egy speciális videókártyán keresztül kapcsolódik a PC-hez, amin a programozás folyik, továbbá összeköttetésben áll egy másik CRT monitorral, amin a stimulus objektumokat jeleníti meg. A függvényeket többféle programnyelvben lehet felhasználni, amennyiben meghívjuk a Visage könyvtárat. A célprogramot Delphi 7-ben írom. A program a tesztalanyok válaszai alapján közöl eredményt.

A feladat alapját a sao paulo-i egyetem kutatása adja. Ha valóban az elvárt eredményt adja az elkészült program, akkor további orvosi és szoftveres fejlesztéssel gyorsabban lehet diagnosztizálni olyan betegségeket, amik a színlátás torzulását eredményezik.

szerző

 • Simon Ádám
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Samu Krisztián
  egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Nagy Balázs Vince
  egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék