Regisztráció és bejelentkezés

Térkitöltés optimalizálása

Egy test egységnyi méretű elemeit térbeli koordinátákkal helyettesítünk. Ezen pontokból meghatározzuk a testünk felszíni pontjait, majd ezen pontokból a valóságot megközelítő virtuális testfelszínt kapunk. A tér ezen leszűkített tartományába, változtatható átmérőjű, n darab gömböt helyezünk el úgy, hogy a rendelkezésére álló teret maximálisan töltse ki. Genetikus algoritmus felhasználásával végezzük el az optimalizálást.

A matematikában még nem elterjedt eljárás a genetikus algoritmus, így a térbeli kitöltési feladatokat általában szimmetria vizsgálatokkal és rengeteg számítással tudják közelítőleg meghatározni. Amennyiben a tér kitöltésére szolgáló egyszerűbb geometriájú elemek száma nő a pontosság valamint az eredmények megbízhatósága romlik. A programunk ennek megoldására vállalkozik.

Számítástechnikai készülékek által használt színterek meghatározása spectrofotméter használatával, az itt kimért térbeli pontok az Lab színtér elemeit fedi le. Az így kapott színtérben történhet a LabVIEW-ban megírt szoftveres optimalizálás.

szerzők

 • Szabó Levente
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak
 • Réz István
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Czmerk András
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést