Regisztráció és bejelentkezés

Csigolyatest pótlására szolgáló eszközök összehasonlítása

A csigolya részleges, vagy teljes eltávolítása a gerincet érintő jelentős műtéti kezelések közé tartozik. Az eltávolítás valamilyen trauma vagy daganatos elváltozás következtében válhat indokoltá. Trauma esetén sok tényező befolyásolhatja a csigolya állapotát, míg a daganatos elváltozás esetén a kezelési, műtéti stratégia kiszámíthatóbb, jobban tervezhető. A daganatos elváltozással rendelkező csigolyák sebészi kezelése történhet részleges, csak a csigolyatestet érintő, vagy teljes eltávolítás formájában, amelynek célja a daganat és környezetének izolálása és eltávolítása az egészséges gerincszakaszból. Mind a csigolya, mind csak a csigolyatest eltávolítását követően a gerincoszlop stabilitását rekonstruálni kell.

A gerinc elülső stabilitásának helyreállítására jelenleg sok gyártó különböző műtéti stratégia mentén kifejlesztett megoldása áll rendelkezésre. A gyártott eszközök az eltérő rekonstrukciós megközelítések ellenére kialakításuk szerint három jellemző csoportba sorolhatók: fix magasságú monolit eszközök, változtatható magasságú monolit eszközök és változtatható magasságú összetett eszközök.

Munkámban a kialakítás mellett az anyagtípus, a magasságállítás mechanizmusa és a véglemezek állíthatósága alapján hasonlítottam össze a jelenleg kapható csigolyatest pótlásokat, úgy, hogy átfogó képet adjak ezen eszközökről, bemutatva az egyes kialakítások előnyeit és hátrányait, és kiemelve néhány különlegesebb vagy éppen jellemzőbb megoldást. Az összehasonlíthatóság miatt csak olyan termékek lettek figyelembe véve, amelyekről minden szükséges információ rendelkezésre állt, ez a feltétel pedig alapvetően kizárt több jelenleg forgalomban lévő eszközt. Emellett az eszközök csak olyan tulajdonságok alapján kerültek csoportosításra, amelyek jellemzően megtalálhatóak a műszaki leírásokban, így például a jelentősége ellenére az ár nem került figyelembevételre. Végül 46 gyártó összesen 88 termékét csoportosítottam, azonban bizonyos termékek eltérő kialakítással és anyagból is készülhetnek, így végső soron 95 különböző eszköz került ösz-szehasonlításra.

Az összehasonlítás alapján elmondható, hogy a vizsgált pótlások közel fele változtatható magasságú összetett eszköz, míg a másik két kialakítás körülbelül hasonló arányban fordult elő. A két legelterjedtebb anyagtípus a titán és a PEEK, előbbi azonban több mint kétharmados többségben van. A magasság az összetett eszközök miatt jellemzően csavaros mechanizmussal állítható, azonban a nem állítható és a vágható megoldások is elterjedtek. Az eszközök véglemeze a vizsgált termékek közel feléné nem, azonban több mint 40%-uknál modulárisan változtatható.

szerző

 • Pokorni Ágoston Jakab
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kiss Rita
  egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Éltes Péter Endre
  Gerincsebész, In SIlico Biomechanikai Labor/ vezető, Országos Gerincgyógyászati Központ (külső)

helyezés

Jutalom