Regisztráció és bejelentkezés

Belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpár átalakítása villanyhajtásúvá

A projektem célja egy segédmotoros kerékpár villanyhajtásúvá alakítása, a költséghatékonyság és az értékteremtő újrahasznosítás (upcycling) jegyében. A villany-konverzió nem újdonság - általában kifejezetten erre rendeltetett elemek beszerelésével valósítják meg. Ezzel szemben a fent említett irányelvek mentén az elektromos hajtásláncot nagyrészt már rendelkezésre álló, célzottan átalakítható vagy újraértelmezhető elemekből építettem, például leselejtezett autóalkatrészekből és elfekvő anyagokból.

A tervezés során áttekintettem a megfelelő szakirodalmat, útmutatók, szakmai cikkek és táblázatok formájában, illetve a témában jártas szakmabeliekkel is konzultáltam. Ezután a megépítés kísérleti alapon zajlott, szükség esetén utólagos korrekciókkal. Ennek figyelembevételével a hajtáslánc modulárisan változtatható, az elhelyezés kihasználja a váz adottságait, így szükség esetén az visszaállítható eredeti, üres állapotára.

A fejlesztés során mérésekkel vizsgáltam először az egyes komponensek egyéni, majd a beépített egységként tekintett viselkedését is. Az előzetes mérési eredmények segítettek a tervezési folyamatban, az utólagos mérések pedig rávilágítottak a szükséges változtatásokra, illetve azok mértékére.

A motorkerékpár jelenleg működő prototípusként kategorizálható, melyen még rengeteg fejlesztést szeretnék végezni, mind műszaki, praktikus és ergonómiai szempontból. Dolgozatomban az elsődleges célom az eddigi munkafolyamatok és mérések alapos dokumentálása, illetve a lehetséges további fejlesztési utak felmérése és összehasonlítása.

szerző

  • Hernádi Kata Rita
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Czmerk András
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom