Regisztráció és bejelentkezés

Szivattyú frekvenciaváltós meghajtásának fejlesztése és felügyelete korszerű digitalizációs módszerek alkalmazásával

Lakossági vagy ipari kutak szivattyúinak meghajtása lehet vezérlés, viszont ma legtöbbször áramlás-, vagy nyomáskapcsolókat használnak, amik a nyomást egy adott tartományon belül tartják, így a szivattyút nem kell gyorsan ki-be kapcsolni. Ennél kifinomultabb a frekvenciaváltós meghajtó. Ezek folytonosan változtatják a szivattyú fordulatszámát a fogyasztók és a kút igényeinek megfelelően. A dolgozat célja egy olcsó, korszerű technikákat alkalmazó, átlátható meghajtó fejlesztése.

Vízkutak szivattyúinak frekvenciaváltós meghajtását terveztem. A feladat négy részre különíthető el: technológia, informatika, elektronika, rendszertechnika.

A technológia igényeit megvizsgáltam, ezeket a többi feladatban figyelembe vettem. Elektronikát és szabályozást terveztem, mikrokontrollert programoztam.

Egy ESP8266 mikrokontroller feldolgozza egy áramlámérő és egy nyomástávadó adatait, elvégzi a rendszertechnikai és technológiai számításokat, jeleket küld a frekvenciaváltó mikrokontrollerének. Ezeket a jeleket a frekvenciaváltó mikrokontrollere PWM jelekké alakítja, a teljesítményelektronikát irányítja.

Az ESP Wi-Fi-n keresztül paraméterezhető, átprogramozható, további rendszerekhez illeszthető. HTML kódot küld, így eszközfüggetlen adatcserére van lehetőség, ahol igény van rá, websocketeket használ.

szerző

 • Balog Boldizsár Zsolt
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Czmerk András
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Stumpf Péter Pál
  docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom