Regisztráció és bejelentkezés

Elasztomerek keménységének mérése pneumatikai úton

Az iparban a gyártási folyamatok során a félkész és késztermékek minősége rendszeresen ellenőrzésre kerül. Sok termék nagyrugalmas anyagból, elasztomerből készül, melyek keménységének vizsgálata roncsolásmentes eljárást igényel. Az elasztomerek keménységének meghatározására a Shore A mérési módszert széleskörűen alkalmazzák, mely azonban az anyag felületének folytonos mérését nem teszi lehetővé. Ezzel szemben ilyen mérési eljárásra kínál lehetőséget, az anyag sűrített levegővel történő megfúvása és annak detektálása.

A dolgozatban ismertetett mérési módszer lényege, hogy a sűrített levegő által létrehozott deformációt vonallézerrel megvilágított, valamint a kamera által detektált képből határozzuk meg. A módszer ipari alkalmazása is perspektivikus, hiszen egy alig pár másodperces méréssel nagy felület anyagminősége válik ellenőrizhetővé.

A kutatásom célja a reprodukálható mérési eljárás kidolgozása mellett a mérési paraméterek optimalizálása, azaz a megfelelő deformációhoz tartozó beállítások megtalálása, az áramlástani veszteségek minimalizálása és a mérési tartomány fizikai határainak meghatározása.

szerző

  • Bodonhelyi Anna
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Czmerk András
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett