Regisztráció és bejelentkezés

Akusztikai sajátossággal rendelkező tárgyak pozíciójának detektálása

Akusztikai sajátossággal rendelkező tárgyak pozíciójának detektálása

A cél egy olyan eszközrendszer és hozzátartozó szoftver megalkotása, amely konkrét tárgyak vagy események pozícióját képes az azok által kibocsátott hanghatások alapján felismerni. A rendszer működése a következő: ismert pozíciókba szenzorokat telepítünk, melyek amennyiben ugyanazt a hanghatást hallják, annak pontos idejét visszaküldik feldolgozásra. Így a hang terjedési sebességének ismeretében képesek leszünk meghatározni a hanghatás eredetének pontos helyét. Az egyételmű meghatározáshoz legalább három szenzort szükséges telepíteni, minden további szenzor a pontosságot növeli. A hanghatások figyelése történhet hallható frekvenciákon (pl. robbanások, lövések detektálása) vagy más rádiófrekvenciákon (pl. egy telefon cellaaktivitásának figyelése).

Tekintve, hogy a rendszer passzív, tehát nem kommunikál a megfigyelt féllel, így polgári területen nehézkes alkalmazni, hiszen aki beleegyezik, hogy megfigyeljük az önként is elküldheti a GPS adatait, aki pedig nem, annak megfigyelése legális keretek között tilos.

A rendszer alkalmazása:

A rendszer jól alkalmazható a tüzérség, pontosabban az ellenséges tüzérség felderítése területén. Ezek helyzetének meghatározása a mai napig tüzérségi felderítőkkel történik, akiknek szükségszerűen közel kell menniük az ellenséghez, hogy azokat megfigyeljék. A felderítők kiváltása lenne lehetséges a következő technikával: több, feljebb már részletesen taglalt szenzort lövünk ki az ellenséges tüzérség vélt helyzete köré. A különböző zavaró tényezők miatt a szenzoraink helyzete csak hozzávetőlegesen lesz ismert, ez nagyban függ a használt löveg pontosságától.

Az ellenséges tüzérség pontos, szenzorainkhoz képesti relatív helyzetét az azok által kibocsátott hanghatásokból ismerhetjük, ezen kívül ismerjük a saját tüzérségünk által leadott lövések becsapódási helyzetét szintén azok hangja alapján. A fenti adatok alapján képesek vagyunk a telepítés pontatlanságát korrigálni, és így egy pontos helymeghatározó rendszert akár több kilométer távolságból telepíteni.

Ezen kívül a rendszer alkalmazható más nem hallható frekvencián kommunikáló eszközök pozíciójának megfigyelésére.

szerző

  • György Levente
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Czmerk András
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

II. helyezett