Regisztráció és bejelentkezés

Arduino szabványú drónvezérlő mikrokontrolleres eszköz tervezése

Kezdő és haladó mérnökhallgatók, hobbi RC modellezők igen kedvelt játékai a multikopterek.

A multikopterek vagy multirotorok olyan kettőnél több rotorral rendelkező repülőgépek, melyek egyszerűbb rotormechanikával és bonyolultabb szabályozással vannak ellátva egy vagy kétrotoros társaikhoz képest.

Az egyszerűbb konstrukció és a szabályozástechnikai kihívások miatt sokan kedvet kapnak egy ilyen eszköz építéséhez, ennek azonban számos nem várt nehézség véget is szokott vetni.

A dolgozatban bemutatott eszköz, amely az Arduidrone nevet viseli, ezeket a nehézségeket hivatott enyhíteni, akár teljesen kiküszöbölni.

Az Arduidrone egy olyan mikrokontrolleres fejlesztői kártya, mely fel van készítve a drónépítésnél felmerülő igényekre. A tervezésnél figyelembe lett véve, hogy az eszköz kövesse a nagy támogatottsággal rendelkező Arduino szabványát, de emellett legyen egy erősebb hardvere, el legyen látva a megfelelő szenzorokkal, kompatibilis legyen a piacon kapható motorokkal, motorvezérlőkkel és nem utolsó sorban legyen költséghatékony is.

A dolgozat témája magába foglalja a panel tervezésénél figyelembe vett szempontok ismertetését, illetve a meghozott döntések elemzését.

Bemutatásra kerül a megtervezett panel és néhány hozzá készült moduláris elem, majd szó fog esni az egyébként Arduino kártyákban hivatalosan nem használt mikrokontroller kompatibilissé tételéről.

csatolmány

szerző

  • Benke Ádám
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Molnár József
    tanszéki mérnök, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom