Regisztráció és bejelentkezés

Függvénynyomtató

A nyomtató napjainkra mindennapi használati eszközzé vált. Fontos szerepet tölt be otthoni, egyetemi és munkahelyi életünkben egyaránt, bár csak kevesen tudják, hogyan is működik pontosan. A belsejében rejtőző, figyelemre méltó mérnöki megoldásokat pedig szinte csak a szakmában jártasak ismerik.

A TDK munka célja kettős. Egyrészt a mérnöki tapasztalatszerzés egy régi, meghibásodott eszköz újrahasznosításán keresztül, a benne rejlő „titkok” feltárásával és új funkciókkal való felruházásával. Másrészt egy demonstrációs eszköz létrehozása, mely alkalmas lehet az egyetemi oktatásban való felhasználásra.

A TDK munka keretében megvalósult egy speciális Függvénynyomtató, mely ugyan a hagyományos értelemben vett tintasugaras nyomtatásra képtelen, számos új, különleges funkcióval lett felruházva. A személyi számítógépen futó felhasználói felület lehetővé teszi tetszőleges bonyolultságú függvények definiálását, képernyőn való ábrázolását és a szerkezet által papírra nyomtatását. A rajzolófej pozíciószabályozása lineáris szabályzóval történik, melynek paraméterei a számítógépen keresztül tetszőlegesen változtathatóak. Mozgatásával lehetőség nyílik egy szabályzó kör tranziens viselkedésének a valós időben történő bemutatására, a szabályzó paramétereinek a viselkedésre gyakorolt hatásának demonstrálására. Mindkét funkció szemléletes és hasznos oktatási segédeszközzé teszi a nyomtatót. Továbbá kiegészítő funkcióként lehetséges a papíradagoló motor és a rajzeszköz manuális, akár egy erre a célra készített kézi vezérlőn, akár számítógépen keresztül történő irányítása, azaz a klaviatúrával történő rajzolás.

szerző

  • Somos Balázs
    mechatronikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Stumpf Péter Pál
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett