Regisztráció és bejelentkezés

Datamátrix égetőgép

Datamátrix égetőgép

Kállai Zsolt, BSc III. évf., Vida Patrik Gábor, BSc III.évf.

Konzulensek: Czmerk András, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika tanszék

Dr. Szabó Tibor, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika tanszék

Mechatronikus hallgatókként egy olyan berendezést szerettünk volna létrehozni, amely az általunk tanult szak minden főbb szegmensét érinti és mégis egy összetett, működő, komplex rendszer. Elemei az automatizálással működtetett mechanika, a programozható mikrokontroller által vezérelt lézer, amely adatrögzítést végez égetés segítségével és a villamos áramkörök segítségével létrehozott kommunikáció. A rendszer komplexitását jellemzi azon tény, hogy az egyes részegységek önállóan is hibátlan működésre lennének képesek, ám együttesen egy tökéletesen automatizált rendszert alkotnak. Ezek működéséhez csak emberi felügyelet szükséges. A megvalósítás során olyan adatrögzítési struktúrát alkalmazunk, melyet az iparban fellelhető nagyobb cégek is használnak.

A dolgozat bevezetőjében a gyárszintű darabkövetés alapjait ismertetjük, ami magába foglalja annak architektúráját és a működés megértéséhez szükséges fogalmakat. Ezek után egy rövid specifikáción keresztül bemutatjuk a datamátrixhoz kapcsolódó legfontosabb szabványokat, valamint azt az adatstruktúrát, amit az egyes munkadarabokra égetünk. A bevezető után a PLC által vezérelt rendszer megvalósítását és működését mutatjuk be, majd a mikrokontrollerrel vezérelt lézer jellemzőit részletezzük. Az egyes építő elemek specifikációját, azok legfontosabb katalógus adatait és működési elvüket szemléltetjük. Ismertetjük az egyes szegmensek közötti információcsere módját valamint az ezekhez tartozó szabványokat, protokollokat. A dolgozat végére egy komplett lézerégető berendezési struktúra áll össze, amely valós ipari problémákra ad megoldást.

Ez a módszer megbízható, a cégek számára elérhető költség mellett visszakereshető darabkövetést biztosít. Dolgozatunkban ismertetjük, hogy miért a datamátrix alkalmazása mellett döntöttünk és azt, hogy az általunk megtervezett gépnek miért van létjogosultsága az iparban.

Irodalom:

[1] GS1 Australia: User Manual - Numbering and Bar Coding, 2013

[2] Bolla Gyula: PLC alapismeretek, 2010

[3] DuBois, Paul: MySQL cookbook, 2007

[4] Michael Margolis: Arduino Cookbook, 2011

[5] Kathy Sierra, Bert Bates: Agyhullám: Java, 2011

szerzők

 • Kállai Zsolt
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak
 • Vida Patrik Gábor
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Czmerk András
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Szabó Tibor
  mestertanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom