Regisztráció és bejelentkezés

Lineáris mozgató eszköz time-lapse fényképezéshez

A természetben vannak folyamatok, amik sokkal lassabban mennek végbe, mint amit az emberi szem észre tud venni. Az emberek az ilyen lassú folyamatoknál csak azt tudják érzékelni, hogy történt változás, de nem látható az égbolt mozgása a Földhöz képest, a napkelte és napnyugta, a jég olvadása, az városi fények változása esténként, egy építkezés előrehaladta, fejlődése vagy éppen az elmúlása egy növénynek.

A fényképezésnek köszönhetően meg tudjuk örökíteni az ilyen folyamatokat, és meg tudjuk nézni felgyorsítva, mint egy videót. Mindössze annyit kell tenni, hogy egyforma, viszonylag nagy, időközönként fényképeket kell készíteni az eseményről, aztán a képeket egymás után rakva lejátszani, mint egy videót. Így felgyorsítva látható lesz a változás menete is. Ez az úgynevezett time-lapse fényképezési technika.

Ahhoz, hogy létre lehessen hozni egy time-lapse videót, szükség van egy fényképezőgépre, egy állványra, ami a fényképezőgépet tartja, egy automata elsütő berendezésre a fényképezés időzítéséhez, egy fényképészre, aki előre beállítja a szükséges paramétereket, és rengeteg időre.

Vannak trükkök és technikák, hogy a videó élményét növelni tudjuk. Ezek közé tartozik a hosszú expozíciós idő alkalmazása a mozgások elmosására, a fényképezőgép mozgatása vagy forgatása, hogy az előtér vagy háttér ne álljon egy helyben vagy követhet a kamera egy tárgyat, hogy hosszabb expozíciós időt lehessen alkalmazni elmosódás nélkül. A berendezéssel, ami a feladat végcélja, lineáris fényképezőgép mozgatást lehet megvalósítani.

Ezt a projekt azért jött létre, hogy megvalósítsak egy automata fényképezőgépet lineáris pályán mozgató berendezést elsütési opcióval time-lapse videók készítéséhez.

Az irodalomkutatás alatt vizsgáltam meglévő megoldásokat részben és egészben. Kerestem, analizáltam és értékeltem megoldásokat állványokra, egyenes vezetékekre, mozgásszabályzási rendszerekre és fényképezőgép elsütési módszerekre. A tervezés alatt nem csak a technikai paramétereket vettem figyelembe, hanem a pénzügyi meggondolásokat, elérhetőséget és megvalósíthatóságot is. A megfelelő, optimális eszközöket és módszereket kiválasztva amik illenek egymáshoz felépítettem egy rendszer modellt. A model tartalmazza a 3 dimenziós mechanikai modellt, a matematikai modellt a rendszer viselkedéshez és a szabályzókörhöz, az elektromos rendszert és a kezelő programot. A fejlesztés alatt vizsgálatokat, méréseket végeztem a megfelelő paraméterek meghatározásához. A következő lépés egy prototípus létrehozása volt, aminek a tesztelésével fejleszteni lehet a gépet.

A végcél egy könnyen gyártható, alsó-középosztályú termék létrehozása, ami fel tudja venni a versenyt a piacon lévő hasonló termékekkel, mind teljesítményben, mind funkcionalitásban és árban.

szerző

 • Hofecker Andor
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Antal Ákos
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Sütő Zoltán
  docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést