Regisztráció és bejelentkezés

Korszerű ESAB hegesztőberendezések különböző anyagátmenetű eljárásváltozatainak összehasonlítása adott varrattípuson

Az inverteres hegesztőgépek elterjedésével a kimenő teljesítmény szabályozására másodpercenként ezerszer több mód van a beavatkozásra, a még tirisztoros gépekhez képset, mindez a nagy üzemelési frekvenciának köszönhetően. Ezzel lehetőség nyílt a hegesztési változókat befolyásoló dinamikus viselkedés elektronikus szabályozására. Ezáltal az aktuális felhasználáshoz sokkal jobban illeszthető.

A legújabb ESAB Warrior Edge 500 CX áramforrással és a Robust Feed Edge előtolókkal különböző ívtartományhoz fejlesztett adaptív szabályozású és teljesítménymodulált üzemmódjait hasonlítom össze az adott varrattípuson. Azt vizsgálom, hogy a különböző üzemmódokban ugyanazon a varraton, azonos hegesztési sebesség mellett és egyforma áramerősségre beállítva a szinergikus vezérlést, mekkorára adódnak a hegesztési paraméterek.

A külső sarokvarratok rövidzárlatos és impulzusívű anyagátmenettel készültek el. Rövidívű MIG/MAG hegesztésnél elengedhetetlen a huzal előtolási és a leolvadási sebesség egyensúlyának biztosítása.

A sarok és tompavarratokat elkészítettük szóró- és impulzusívű anyagátviteli eljárásváltozatokkal, valamint az ún. Speed eljárással. Szóróív esetén a leolvadó huzal kicsiny cseppeket képezve, az ív tengelyében jut a hegfürdőbe, mindezt fröcskölés és rövidzárlat nélkül. Inert vagy keverék védőgáz atmoszférában az anyagátvitel áramimpulzusokkal szabályozható. Alkalmazzák alumínium és korrózióálló acélok hegesztésénél, de a fröcskölés megelőzése érdekében még szénacélokhoz is. Megfelelő paraméterű impulzusokkal a szokványos MIG/MAG eljárások áramtartományában stabil ív hozható létre. A Speed eljárás feszültségvezérléssel, alacsony amplitúdóval és nagyfrekvenciás impulzusos átfedéssel működik, mindezek elősegítik az anyagátvitelt. Hegesztés közben jóval stabilabb lesz az ív még nagyobb huzalkinyúlásnál és nagyobb haladási sebességgel, mindezt mérsékeltebb fröcsköléssel. Alkalmas keskeny rések hegesztéséhez és sarokvarratokhoz is.

Az impulzus ívű hegesztést egyre több helyen alkalmazzák az iparban. Fröcskölésmentessége miatt elhagyható a költséges utánköszörülés, szabályozott a hőbevitel, csökken a hegesztés füstemisszója, valamint, kis és nagycseppes teljesítményszinten is használható. Egyre több gyártó gépeibe kerül bele ez az ívű anyagátvitel, és egyre több al-eljárásváltozatot fejlesztenek impulzus ívvel.

szerző

  • Sárossy Áron
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varbai Balázs
    Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom