Regisztráció és bejelentkezés

Fémhab alapú kompozitok hegeszthetősége

Fémhab alapú kompozitok hegeszthetősége

Linczenbold Kevin BSc II. évf.

e-mail: linczenboldkevin@gmail.com

Konzulens: Dr. Katula Levente

e-mail: katula.levente@gpk.bme.hu

Dr. Varbai Balázs

e-mail: varbai.balazs@gpk.bme.hu

Károly Dóra

e-mail: karoly.dora@gpk.bme.hu

A fémhabok mechanikai tulajdonságaik alapján rendkívül jó szerkezeti anyagok; nagy az energiaelnyelő képességük, kicsi a sűrűségük, nagy szilárdsággal rendelkeznek. Alkalmazhatóságuk szempontjából ismernünk kell a beépíthetőség lehetőségeit, a különböző módszerek hatásait a fémhabra. Kutatásom során a hegesztés hatását vizsgálom olyan funkcionális fémhab alapú kompozitok esetén, ahol a kompozit már szerkezetbe építhető módon lett legyártva.

Ennek vizsgálatára két darab AlMgSi0,5 alumínium csövet használok, amelyeknek belsejébe AlSi12 mátrixanyagú, duzzasztott agyagkavics, illetve kerámia gömbhéj töltőanyagú fémhab van infiltrálva. Mivel funkcionális elemként más tulajdonságokra és méretekre van szükség, így vizsgálataim során ezeknek a csöveknek egy részét vastagabbra (~3mm), a másik felét vékonyabbra (~2mm) munkálom, majd ezeken különböző beállítások mellett hegesztést végzek. Az így elkészült mintákat axiális irányra merőlegesen levágom és csiszolatot készítek róluk, majd mikroszkópi vizsgálatnak vetem alá. A mikroszerkezet vizsgálata során többek között elemzem a mátrixanyag szerkezeti megváltozását, a varrat alatti terület beolvadását.

Előzetes elvárásaim szerint az alumínium jó hővezetőképessége miatt az AlSi12 alumínium ötvözet meg fog olvadni, az olvadás mértéke azonban nem egyértelmű, illetve a megváltozott mechanikai tulajdonságok sem. Vizsgálni fogom azt is, hogy hogyan befolyásolják majd a mátrixanyag átalakulását a különböző töltőanyagok.

A beolvadás mértékének és hatásának vizsgálata után képesek leszünk megállapítani, hogy az adott paraméterek mellett milyen beépíthetőségre van lehetőség, és szerkezeti anyagként a kompozitot milyen hatások érik különböző hegesztési beállítások mellett.

szerző

 • Linczenbold Kevin
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Katula Levente Tamás
  Docens, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Varbai Balázs
  Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom